Νέες βελτιώσεις στις 120 δόσεις επί του… τυπογραφείου

Στο τραπέζι κατάργηση του εισοδηματικού κριτηρίου και για τα φυσικά πρόσωπα αλλά και μεγαλύτερη μείωση των προσαυξήσεων – Στόχος η αύξηση κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων – Προς νέα παράταση –Έρχονται αλλαγές στις 120 δόσεις

Νέες βελτιώσεις στις 120 δόσεις επί του… τυπογραφείου

Στην χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Πρώτον, τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% και δεύτερον τη μείωση της ελάχιστης δόσης από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το τι σημαίνουν αυτές οι δύο βασικές αλλαγές για την τσέπη του οφειλέτη, μπορείτε να το υπολογίσετε ΕΔΩ.

https://www.fpress.gr/ypologistika-ergaleia/story/59554/h-rythmisi-ton-120-doseon-meta-tis-allagesΦαίνεται όμως ότι με το τελικό νομοσχέδιο, θα υπάρξουν και άλλες ευνοϊκές αλλαγές καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να κάνει την ρύθμιση όσο το δυνατόν πιο ελκυστική παίζοντας ξανά το παιχνίδι του μαστιγίου και του καρότου. Το «καρότο» αποτελεί φυσικά μια ορθάνοιχτη ρύθμιση χωρίς περιορισμούς. Έτσι, σχεδιάζεται:

  1. Να φύγει από τη μέση το εισοδηματικό κριτήριο ώστε και τα φυσικά πρόσωπα να έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Με το ισχύον καθεστώς, όπως θα διαπιστώσετε και με την εφαρμογή του fpress.gr όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων οπότε γίνεται και «δώρο άδωρο» η μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ.
  2. Να βελτιωθεί η κλίμακα με τους μειωτικούς συντελεστές των προσαυξήσεων. Στην πράξη, έχει αποδειχθεί ότι για πετύχει κάποιος μεγάλο κούρεμα προσαυξήσεων πρέπει να εξοφλήσει το χρέος του σε 12 ή 24 δόσεις με αποτέλεσμα να μην διαθέτει τη ρευστότητα για κάτι τέτοιο. Έτσι, συζητείται έντονα το να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις και σε αυτό το επίπεδο.

Το μαστίγιο από την άλλη πλευρά έχει να κάνει με τις προειδοποιήσεις και του υπουργού Οικονομικών αλλά και του πρωθυπουργού ότι αυτή η ρύθμιση των 120 δόσεων θα είναι και η τελευταία έκτακτου χαρακτήρα. Εννοείται ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς πρακτικά, η ρύθμιση θα ξεκινήσει από την αρχή τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις.

Το ερώτημα είναι «τι γίνεται μετά». Ουσιαστικά, στην χθεσινή του ομιλία ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε βελτιωτικές κινήσεις και στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται αφενός στην ενοποίηση των διατάξεων (σ.σ σήμερα υπάρχουν δύο διαφορετικές ρυθμίσεις που πρακτικά κάνουν το ίδιο πράγμα) και αφετέρου στην αύξηση του αριθμού των δόσεων από τις 12 που είναι σήμερα για τις τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κλπ) ή από τις 24 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα κλπ). Προς το παρόν, για τα χρέη του 2019, θα βολευτούμε με τις 12 δόσεις και το πώς λειτουργεί αυτή η ρύθμιση μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ