Μπαράζ κατασχέσεων από την εφορία

Μπαράζ κατασχέσεων από την εφορία

Σε κατασχέσεις κινητών, ακινήτων καθώς και τραπεζικών λογαριασμών προχωράει διαρκώς τους τελευταίους μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Αντιμέτωποι με το "κύμα" κατασχέσεων που έχει εξαπολύσει η Εφορία βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Μόνο τον Νοέμβριο, άλλοι 7.087 φορολογούμενοι έζησαν τη δυσάρεστη εμπειρία της κατάσχεσης και 46.186 οφειλέτες προστέθηκαν στη μαύρη λίστα για χρέη άνω των 500 ευρώ.

Συνολικά οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποστεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις λογαριασμών, έφτασαν τον περασμένο Νοέμβριο το 1.162.736 άτομα.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτινάχθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 και έφτασαν τα 104,083 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 857 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Όσο αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο η εφορία πατάει το γκάζι των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης με κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων οφειλετών για να βάλει στα ταμεία βεβαιωμένους φόρους που δεν πληρώνονται.

Πότε οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με κατάσχεση

Οι οφειλές που δεν αποπληρώνονται εγκαίρως επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ όσοι φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ κινδυνεύουν με κατάσχεση του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη. Υπενθυμίζεται πως ισχύει ακατάσχετο ποσό ύψους 1.250 ευρώ για έναν λογαριασμό που δηλώνεται στο taxisnet.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ