Airbnb: Ο «τυφώνας» εφορία σαρώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Airbnb: Ο «τυφώνας» εφορία σαρώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε σαρωτικούς ελέγχους έχει προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με πρώτιστο στόχο να εντοπίζει όποιους φορολογούμενους ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δεν εμφανίζουν τα εισοδήματα που εισπράττουν στη φορολογική τους δήλωση.

Μέσω hi-tech φορολογικών ελέγχων και τη χρήση ενός ειδικού λογισμικού το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από τις πορτογαλικές φορολογικές Αρχές η ΑΑΔΕ εντοπίζει τους ιδιοκτήτες.

Οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι. Οι εφοριακοί «χτενίζουν» το διαδίκτυο και τις πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού και στη συνέχεια ξεκινά το σαφάρι.

Στόχος των ελέγχων αυτών είναι να εντοπιστούν οι διαχειριστές η ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εγγραφεί στο «Μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων» και αν όσοι έχουν εγγραφεί έχουν δηλώσει όπως υποχρεούνται τις ενοικιάσεις των ακινήτων τους που έκαναν σε πελάτες τους.

Η μη συμμόρφωση συνεπάγεται την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, ενώ τους περιμένουν και καταλογισμοί φόρων εφόσον εντοπιστούν να μην δηλώνουν μέρος η το σύνολο των βραχυχρόνιων μισθώσεων των ακινήτων τους σε πελάτες τους.

Προσοχή! Μέσω των ελέγχων αυτών η εφορία θα μπορεί να κάνει διασταυρώσεις και με την ηλεκτρονική εφαρμογή ακινήτων Ε9.

Οι ελεγκτές µέσω των διαδικτυακών πλατφορµών εντοπίζουν τα ακίνητα που διατίθενται για ενοικίαση ακίνητα και στη συνέχεια ανατρέχουν στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών τους και διαπιστώνουν αν έχει δηλωθεί εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων.

Αν δεν έχει δηλωθεί, τότε ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και τον καλούν να υποβάλει τροποποιητική δήλωση εισοδήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ