H «ακτινογραφία» του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας

9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, 10% για τα αγροτικά συλλογικά σχήματα, Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα και «μαχαίρι» στον ΕΝΦΙΑ

H «ακτινογραφία» του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας

 «Οι φόροι που πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες είναι παρανοϊκοί!». Η διαπίστωση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία διατύπωσε και δημόσια από το βήμα της ΔΕΘ, κρύβει και την πρώτη και βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του, εφόσον έρθει στην εξουσία, που δεν είναι άλλη από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

 

Οι γενναίες φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει ο πρόεδρος της ΝΔ με το οικονομικό του επιτελείο βασίζονται σε τέσσερα σημεία-κλειδιά: Πρώτον, στην ανάπτυξη της χώρας με μέσο ρυθμό 4%, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής ενός τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα απελευθερώσει πόρους και θα βελτιώσει τα δημοσιονομικά. Δεύτερον, στον τερματισμό της λογικής των υπερπλεονασμάτων (του πρωτογενούς δηλαδή πλεονάσματος που υπερβαίνει το συμφωνηθέν με τους «θεσμούς») που υπηρέτησε πιστά ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μοιράζει στη συνέχεια «δώρα» - ή «κοινωνικό μέρισμα», όπως το ονόμασε - κάθε Χριστούγεννα την τελευταία τριετία. Τρίτον, στην πεποίθηση ότι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης θα βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση. Τέταρτο – και σπουδαιότερο – στο «συμμάζεμα» των κρατικών δαπανών, το οποίο μπορεί να εξοικονομήσει σχεδόν 2 δισ. μέσα στην πρώτη διετία της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Αυτά τα τέσσερα κλειδιά θα ξεκλειδώσουν το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που θα υλοποιήσει η ΝΔ ως κυβέρνηση και το οποίο αναλυτικά έχει ως εξής:

Εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.

Φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συλλογικά σχήματα, ώστε να ενθαρρύνει τις συνέργειες μεταξύ των αγροτών.

ΦΠΑ στην εστίαση ύψους 13%, από 24% σήμερα και σε δεύτερη φάση μείωση στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, ώστε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη να μειωθεί στο 24%, από 40% που βρίσκεται σήμερα. Ειδικότερα, η φορολογία για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί στο 20% από το 29% και για τα μερίσματα στο 5% από το 15%

Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ με καθιέρωση δυο συντελεστών: Ο κοινός συντελεστής θα μειωθεί από το 24% στο 22% και ο μειωμένος από το 13% στο 11%

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το 2021

Οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, ώστε το κράτος να επιβαρύνει τους πολίτες συνολικά με 2 δις ετησίως αντί για περίπου 2,8 δις που εισπράττει σήμερα. Παράλληλα, ο ΕΝΦΙΑ θα μεταφερθεί από το κεντρικό κράτος στους Δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή των κεντρικών πόρων που τους δίνει το κράτος. Η επιβολή του φόρου θα γίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών μετά από πρόταση (σχετικά με το ύψος του) του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια

Μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%

Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

Αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ

Επιπλέον μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 2%, για τις επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, όταν αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και άνω

Έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβάλλεται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων κατοικιών.

Φορολογικά κίνητρα για όποιον επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση, το λεγόμενο τρίτο πυλώνα του ασφαλιστικού.

Παράλληλα με τη μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων, η φορολογική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει και μια άλλη πτυχή, την οποία ξεδίπλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη: Τη διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών, που πάνε πίσω πάνω από μία πενταετία. «Θα πρέπει, με θάρρος, να διαγράψουμε παλιές ανείσπρακτες οφειλές, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να εστιάσει στις οφειλές οι οποίες είναι εν δυνάμει εισπράξιμες. Αν ξέρετε πόσα φύλλα ελέγχου σήμερα γράφονται και πόσο ταλαιπωρείται η φορολογική διοίκηση για οφειλές που όλοι ξέρουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν, θα διαπιστώσετε ότι αυτό είναι χάσιμο χρόνου και κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας τελικά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ