Ποιους τσίμπησε η «τρίαινα» στην Μύκονο

Το κόλπο με τα POS εξωτερικού – Εστιατόριο με οφειλές 380.000 ευρώ στην εφορία είχε ημερήσια είσπραξη 19.000 ευρώ.

Ποιους τσίμπησε η «τρίαινα» στην Μύκονο

 

Πασίγνωστη εταιρεία ενδυμάτων και αξεσουάρ μόδας, εντοπίστηκε να εισπραττεί μέσω POS εξωτερικού «στέλνοντας» έτσι τις εισπράξεις απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό της Ελβετίας παρακάμπτοντας την ελληνική εφορία. Εστιατόριο που συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλοοφειλέτες της εφορίας χρωστώντας 380.000 ευρώ, εισέπραττε 19.000 ευρώ την ημέρα. Δεκάδες επιχειρήσεις εντοπίστηκαν να μην εκδίδουν αποδείξεις.

 

Αυτά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα ευρήματα από τους ελέγχους που κάνουν οι 56 εφοριακοί οι οποίοι και υλοποιούν την επιχείρηση «τρίαινα». Η επιχείρηση πήρε αυτό το όνομα λόγω του τριπλού στόχου που έχει τεθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων:

  1. Να εντοπιστούν οφειλέτες του δημοσίου με πολύ μεγάλες εισπράξεις ώστε να προχωρήσουν τα μέτρα της κατάσχεσης.
  2. Να βρεθούν όσοι πωλούν χωρίς απόδειξη σε ένα νησί στο οποίο διακινούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.
  3. Να εντοπιστούν επαγγελματίες που «πειράζουν» ταμειακές μηχανές ή συσκευές POS για να πωλούν ακόμη και με «πλαστικό χρήμα» χωρίς να πληρώνουν φόρους και ΦΠΑ.

Τα POS εξωτερικού, αναδεικνύνονται σε «μάστιγα» καθώς ενώ ο πελάτης θεωρεί ότι πληρώνει με πλαστικό χρήμα συμβάλλοντας ώστε η συναλλαγή να είναι «ανιχνεύσιμη» από τις φορολογικές αρχές, στην πράξη, τα χρήματα πιστώνονται κατευθείαν σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού. Αυτό συνέβη και με πασίγνωστη αλυσίδα προϊόντων πολυτελείας η οποία διατηρεί δύο μαγαζιά στη Μύκονο. Τα χρήματα κατατίθονταν αυτομάτως σε λογαριασμό της Ελβετίας.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, αποδείχθηκε πραγματικό «λαβράκι» καθώς εκτός από τις φορολογικές παραβάσεις υπέπεσε και σε σειρά ασφαλιστικών παραβάσεων. Οι εργαζόμενοι ήταν αλλοδαποί και ανασφάλιστοι ενώ όταν εντοπίστηκαν από τις αρχές, δήλωσαν ότι είναι ασφαλισμένοι σε... ΙΚΑ του εξωτερικού.

Σε γνωστό εστιατόριο της Μυκόνου, κατασχέσθηκε η ημερήσια είσπραξη λόγω οφειλών προς το δημόσιο. Η εταιρεία, αν και είχε ημερήσια είσπραξη 19.000 ευρώ –που σημαίνει ότι αρκούσε η είσπραξη 20 ημερών για να αποπληρωθεί η οφειλή- δεν είχε καν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Οι ελεγκτές αναγκάστηκαν να κλείσουν άμεσα για δύο ημέρες γνωστόbeachbarτης Μυκόνουεπειδή δεν είχε κόψει αποδείξεις για εισπράξεις 3.000 ευρώ. Επιπλέον όμως, στον ίδιο χώρο λειτουργούσε και κατάστημα που πουλούσε αξεσουάρ, γυαλιά ηλίου, μπιζού, ρολόγια κλπ, για τα οποία όμως δεν υπήρχαν καν τιμολόγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ