Τριμελείς επιτροπές θα μας απαλλάσσουν από το χαράτσι της ΔΕΗ

Τριμελείς επιτροπές θα μας απαλλάσσουν από το χαράτσι της ΔΕΗ
  Θέλεις να απαλλαγείς από το χαράτσι της ΔΕΗ; Δεν υπάγεσαι σε μια από τις κατηγορίες που κατονομάζονται ρητώς από τον νόμο; Δεν πειράζει. Μπορείς να εσύ να εξαιρεθείς. Αρκεί να καλέσεις την τριμελή επιτροπή οποία θα κάνει επιτόπου έλεγχο για να διαπιστώσει αν θα πρέπει να σε απαλλάξει ή όχι.  

Η πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών –ανακοινώθηκε επισήμως πριν από λίγο ύστερα από νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο ανοίγει νέα μέτωπα και δημιουργεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Ποιοι ακριβώς θα συγκροτήσουν αυτές τις επιτροπές; Ποιοι θα μπορούν να προσφύγουν σε αυτές; Δεν θα δημιουργηθεί νέο πεδίο συναλλαγής; Με ποια κριτήρια θα απαλλάσσεται ο «Α» και θα καλείται να πληρώσει ο «Β»;

Η παράγραφος από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που εγείρει τα ερωτήματα έχει ως εξής: «εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στις εξαιρέσεις μετά από έλεγχο της κάθε ειδικής περίπτωσης που ζητά την υπαγωγή της στις εξαιρέσεις αυτές. Ο έλεγχος θα διενεργείται επιτόπου από τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν αμέσως».

Το μόνο σαφές που ανακοινώθηκε μετά το πέρας της σύσκεψης είναι ότι θα εξαιρεθούν όλοι όχοι έχουν αναπηρία 80% και άνω ανεξαρτήτως αιτιολογίας. Επίσης, θα εξαιρεθούν όλοι όσοι τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη δηλώνοντας κάτι τέτοιο αμέσως στη ΔΕΗ.

Κατά τα λοιπά ανακοινώθηκε ότι:

  1. Η ΔΕΗ θα εφαρμόσει έτσι τις σχετικές ρυθμίσεις, ώστε να μην διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε κάποιον που έχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους,
  2. Θα «διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτούς που παρά την δυνατότητά τους να εκπληρώσουν αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από την ευαισθησία που δικαιολογημένα δημιουργείται στην κοινή γνώμη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή ατομικές περιπτώσεις».
  3. Σε όσους έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης λόγω μείωσης των αποδοχών τους και επειδή βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον διακανονισμό των δανείων να ληφθεί υπόψη και η υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ.
  4. Λόγω της κατάληψης στο μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ καθυστερεί για λίγες μέρες η αποστολή στους δήμους των μηχανογραφημένων στοιχείων που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους πολίτες να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί σε σχέση με το εμβαδόν, την τιμή ζώνης, ή την παλαιότητα. Αυτό θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, ώστε να υπάρχει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Εφόσον, συνεπώς, παρατηρούνται υπερβάσεις ή αποκλίσεις, αυτές θα αντιμετωπιστούν συμψηφιστικά.
  5. Το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ (210-4802552) παραμένει στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση κάθε σχετικού προβλήματος.
  6. Όσοι δεν είχαν προλάβει να στείλουν μέσω sms την αίτηση υπαγωγής τους στις εξαιρέσεις του νόμου, μπορούν να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής sms έως τις 30 Νοεμβρίου 2011.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ