Το χρονικό του... τρόμου για τους φόρους της φετινής χρονιάς

Έως και Ιούλιο οι φορολογικές δηλώσεις –Διπλό χαράτσι τον Σεπτέμβριο –Ιούνιο ο νέος ΕΝΦΙΑ –ποιοι μήνες θα φέρουν διπλές επιβαρύνσεις

Το χρονικό του... τρόμου για τους φόρους της φετινής χρονιάς

Το πάζλ των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη αν και βρισκόμαστε στον 4ο μήνα του έτους. Δεν έχει καν οριστικοποιηθεί ο χρόνος έναρξης υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων ενώ στον αέρα είναι και το σύνολο των φόρων ακινήτων. Τι προγραμματισμό να κάνει και ο φορολογούμενος; Ένα... πρόχειρο χρονοδιάγραμμα με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, έχει ως εξής:

  • Έως τέλος Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από 6,3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Τα «εγκαίνια» εντός της επόμενης εβδομάδας είναι πιθανά αλλά όχι βέβαια δεδομένου ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν εκκρεμότητες. Πρέπει να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για την φορολόγηση όσων δηλώνουν μικρά εισοδήματα (έως 6000 ευρώ) και τεκμήρια (έως 9500 ευρώ), να εγκριθεί το νέο έντυπο Ε1, να βγουν οι οδηγίες για Ε1 και Ε3 και να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών ειδικά από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Ο Μάιος θα είναι ο μήνας των αντικειμενικών αξιών καθώς είτε σε δόσεις είτε με τη μια, θα πρέπει να ανακοινωθούν οι νέες αξίες. Η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου μίλησε χθες για δημοσίευση τιμών ακόμη και μέσα στον Απρίλιο κάτι που μένει να φανεί κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί. Σε κάθε περίπτωση, από μόνη της η δημοσίευση των αντικειμενικών αξιών δεν λέει κάτι καθώς χωρίς τους νέους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ουδείς θα μπορεί να σχηματίσει σαφή εικόνα.
  • Ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας ψήφισης του νόμου με τα προαπαιτούμενα και μέσα σε αυτόν θα υπάρχουν και οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αλλά και του συμπληρωματικού φόρου. Μόνο με την οριστικοποίηση των νέων συντελεστών θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να καταλάβουν τι ακριβώς θα πρέπει να πληρώσουν σε φόρους ακινήτων για το 2018. Το συνολικό ύψος των βαρών είναι δεδομένο: βεβαίωση 3,2 δις. ευρώ και είσπραξη 2,65 δις. ευρώ. Η κατανομή των βαρών δεν είναι καθόλου βέβαιη.
  • Στο τέλος Ιουνίου ή μέχρι τα μέσα Ιουλίου (δεδομένου ότι υπάρχει ήδη καθυστερήση στην έναρξη διαδικασίας υποβολής των φορολογικών) θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Ανεξαρτήτως αν θα δοθεί παράταση ή όχι (το πιθανότερο είναι να δοθεί), η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πληρωθεί κανονικά μέχρι το τέλος Ιουλίου. Φέτος, το ποσό της βεβαίωσης αναμένεται να φτάσει στα 4 δις. ευρώ ενώ χρεωστικά εκκαθαριστικά θα είναι περίπου 2,7-2,8 εκατομμύρια από τα συνολικά 6,3 εκατομμύρια. Περίπου ένα εκατομμύριο θα δικαιούνται επιστροφή φόρου της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ ενώ περίπου 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα παραλάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό.
  • Μετά την προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι φορολούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν και νέα αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτροδότησης δεδομένου ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιλεγούν με βάση τα εισοδήματα του 2017. Αυτή η διαδικασία λογικά θα γίνει από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου αν και είναι προφανές ότι θα ανακοινωθεί παράταση καθώς θα πέσουμε στα... μπάνια του λαού.
  • Αύγουστο θα πρέπει να σταλούν και τα ειδοποιητήρια πληρωμής του νέου ΕΝΦΙΑ. Η εκκαθάριση θα γίνει με εντελώς νέα δεδομένα καθώς θα υπάρχουν και νέες αξίες και νέοι συντελεστές. Στο τραπέζι υπάρχει βέβαια και το «ήρεμο» σενάριο του να υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ με τις παλαιές αξίες αλλά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
  • Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο πρώτο μήνας εφιάλτης της φετινής χρονιάς καθώς θα πρέπει να πληρωθεί ταυτόχρονα και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο ΕΝΦΙΑ. Αντίστοιχο πρόβλημα θα έχουν οι φορολογούμενοι και τον Νοέμβριο ενώ τον Δεκέμβριος θα συμπέσουν χρονικά ο ΕΝΦΙΑ με τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία όμως τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα- δεν θα έχουν αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ