Δέκα φόροι ζητούν… αποφάσεις
Οι μεγάλες εκκρεμότητες του οικονομικού επιτελείου στη φορολογική πολιτική

Οι φόροι ξανά το τραπέζι. Όσο και να υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο ότι έχουμε «κλείσει» με το συγκεκριμένο θέμα, ανακύπτουν συνεχώς ζητήματα κρίσιμα για εκατομμύρια φορολογούμενους τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν. Πάνω στο τραπέζι είναι αυτή τη στιγμή όλοι οι φόροι ακινήτων, τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, ο φόρος στο κρασί, ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και άλλοι συνολικά 10 φόροι.
- Αν θα επιβληθεί ή όχι ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Βάσει νόμου, αυτό θα πρέπει να συμβεί την 1η Ιανουαρίου 2018 και για να μην συμβεί θα πρέπει να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση
- Τι θα γίνει με το φόρο στο κρασί. Ο πρωθυπουργός προϊδέασε για κατάργησή του από το βήμα της ΔΕΘ αλλά μένει να φανεί αν θα συμφωνήσουν οι θεσμοί
- Αν θα εφαρμοστεί το γράμμα του νόμου και θα προχωρήσει η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να το διατηρούν. Πολιτικά, το μέτρο θα κοστίσει στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στη ΔΕΘ αλλά το θέμα θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού.
- Πώς θα γίνει η περικοπή του επιδόματος θέρμανσης. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα περιορίσει το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο ή αν θα αλλάξει τα κριτήρια περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των δικαιούχων.
- Ποια θα είναι τα οριστικά κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ήδη υπάρχει ανοικτή συζήτηση με τους θεσμούς και το θέμα θα πρέπει να κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες
- Ποια θα είναι η τελική φόρμουλα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να βάλει περισσότερα κριτήρια (συνδυασμός ρύπων, παλαιότητας κυβισμού) χωρίς όμως να επηρεάσει την εισπρακτική απόδοση του μέτρου.
- Πώς θα υλοποιηθεί η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Το ερώτημα είναι αν θα επιδιωχθεί πλήρης εξίσωση ή αν θα επιλεγεί με ενδιάμεση λύση πολιτικού περιεχομένου για να μην υπάρξουν ακραίες μεταβολές στην αγορά κάτι που θα επηρεάσει και τις τράπεζες.
- Τι θα γίνει με τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων η απόδοση των οποίων θα μειωθεί με το που θα προχωρήσει η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών.
- Πώς θα καλυφθούν οι δημοσιονομικές απώλειες στον ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο από την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο λόγω και του πολιτικού βάρους που φέρει το θέμα του ΕΝΦΙΑ.
- Τι θα γίνει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Από τις αρχές του χρόνου θα πρέπει να πετάγονται εκτός όσοι δεν πληρώνουν τις υφιστάμενες υποχρεώσεις. Μέχρι τώρα το σχετικό πλαίσιο είναι πιο ελαστικό (15 ημέρες περιθώριο) και δεν εφαρμόζεται κατά γράμμα για να μην μειωθεί ο αριθμός των ενταγμένων στη ρύθμιση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι έχουν έκπτωση 50% ή απαλλαγή από τα τεκμήρια το 2026
Sτο επίκεντρο η προσκόμιση αποδείξεων για απαλλαγή ή μείωση του ελάχιστου εισοδήματος
Αυξημένες οι φορολογικές υποχρεώσεις Οκτωβρίου - Στα 6,6 δισ. ευρώ ο λογαριασμός
Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ οι «βαριές» υποχρεώσεις
Νέα μέτρα για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο - Οι εννέα δράσεις του 2026 που αλλάζουν ριζικά το πεδίο
Φορολόγηση πολυεθνικών, ψηφιοποίηση συναλλαγών, τεχνητή νοημοσύνη
Φοροδιαφυγή: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ χιλιάδες καταγγελίες - Πως θα αξιολογούνται
Εχουν υποβληθεί περισσότερες από 40.000 αναφορές για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις
Ποιες περιοχές και ποια επαγγέλματα είναι «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή - Τι έδειξαν οι έλεγχοι
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ επέβαλαν πρόστιμα και λουκέτα 48 και πλέον ωρών, σε 300 επιχειρήσεις,
Τέλος το ΣΔΟΕ από σήμερα – Στην ΑΑΔΕ περνούν οι αρμοδιότητες
Οι εκκρεμείς δίκες με αντικείμενο υποθέσεις αρμοδιότητας του ΣΔΟΕ θα συνεχιστούν χωρίς καμία άλλη διατύπωση…
Εκπτώσεις φόρου για ηλεκτρονικές πληρωμές - Διπλά θα μετράνε και οι αποδείξεις από γιατρούς
Το ποσό που αφαιρείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία…
Φοροδιαφυγή: Τρία νέα εργαλεία στο ψηφιακό «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ - Τι κάνουν και πώς λειτουργούν
Πώς επιλέγονται οι στόχοι
Ψηφιακή πλατφόρμα θα μετράει τα κέρδη από τα φορολογικά μέτρα - Ηλεκτρονικός υπολογισμός με ενα κλικ
Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει δύο εφαρμογές για να γνωρίζουν από πριν οι φορολογούμενοι τι θα πληρώσουν.
Δηλώσεις ΦΠΑ με το μήνα: Ποιες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες εντάσσονται από 1η Οκτωβρίου
Τα πλεονεκτήματα του νέου μέτρου