Δύο δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι μέσα σε μόλις έναν μήνα

Στοιχεία σοκ για τον Ιούλιο: πάνω από 170.000 οι νέοι οφειλέτες, 20.000 δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών

Δύο δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι μέσα σε μόλις έναν μήνα

Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο πανηγύριζαν μέχρι και τον Ιούνιο για τη μείωση στον αριθμό των οφειλετών του δημοσίου αλλά και για την κάλψη στον ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Και ύστερα ήρθε ο Ιούλιος. Με το που ξεκίνησε ο πρώτος "δύσκολος" μήνας της φετινής χρονιάς -λόγω της υποχρέως καταβολής της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος, πάνω από δύο δισ. ευρώ φόρων έμειναν απλήρωτοι. Ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου εξερράγη παρουσιάζοντας αύξηση κατά 200.000 άτομα ενώ πάνω από 20.000 άτομα υπέστησαν τα αναγκαστικά μέτρα δηλαδή τη δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού. 

  1. Αυξήθηκε το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος που προστέθηκε στα βιβλία της εφορίας από τα 5,475 δις. ευρώ τον Ιούνιο, στα 7,483 δις. ευρώ τον Ιούλιο δηλαδή κατά δύο δις. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα. Είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του ληξιπρόθεσμου χρέους η οποία έχει παρατηρηθεί μέσα σε έναν μήνα και αποδεικνύει το γεγονός ότι η εφορία βεβαίωσε φόρους τους οποίους δεν μπορεί να εισπράξει.
  2. Ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε από τα 3,805 εκατομμύρια άτομα στα 3,978 εκατομμύρια άτομα μέσα σε μόλις έναν μήνα. Όποια προσπάθεια έγινε από τον Μάρτιο και μετά να μειωθεί ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου, «έσβησε μέσα στον Ιούλιο μήνα κατά τον οποίο 172.704 άτομα βαφτίστηκαν οφειλέτες του δημοσίου.
  3. Οι εισπρακτικές αρχές, παρά την προφανή αδυναμία πληρωμής, συνέχισαν με αμείωτη ένταση το έργο της λήψης αναγκαστικών μέτρων και της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών. Οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκαν κατά περίπου 20.000 άτομα μέσα σε μόλις έναν μήνα και έφτασαν στα 971.429 άτομα από 951.114 άτομα στο τέλος Ιουνίου. Ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων εις βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα, αυξήθηκε κατά 70.000 άτομα στα 1,678 εκατομμύρια από 1,608 εκατομμύρια στο τέλος Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ