Τα μηνιαία «ραντεβού» με την εφορία

Αλλά και τα «ραβασάκια» των κατασχέσεων

Τα μηνιαία «ραντεβού» με την εφορία


Ως το τέλος του χρόνου μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ραντεβού κάθε μήνα με την εφορία, καθώς μαζί με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος που ξεκίνησαν τον Ιούλιο και ολοκληρώνονται το Νοέμβριο, προστίθενται οι δόσεις για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ και ακολουθούν τα τέλη κυκλοφορίας για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων έως το τέλος του 2017:

-Στο τέλος του μήνα μαζί με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει συνολικά τα 530 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθεί και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος με στόχο να φτάσουν στα δημόσια ταμεία άλλα 1,254 δισ. ευρώ

-Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ (άλλα 530 εκατ. ευρώ) και τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα.

-Στο τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που θα είναι επίσης 1,254 δισ. ευρώ, η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και άλλα 530 εκατ. ευρώ για την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2017.

-Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που προβλέπεται ότι θα βάλουν στα ταμεία του κράτους περίπου 1,2 δις ευρώ η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ (530 εκ ευρώ) και η έκτη και τελευταία δόση του φόρους εισοδήματος.

- Τον Ιανουάριο του 2018 θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ

Την ίδια στιγμή, ασφυκτική πίεση σε περίπου 761.000 φορολογούμενους που έχουν απλήρωτους φόρους, θα ασκήσει άμεσα η Εφορία, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και το «όπλο» των κατασχέσεων λογαριασμών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

Εντός των επόμενων ημερών, η Εφορία θα αποστείλει τα σχετικά ειδοποιητήρια (email ή επιστολή) προς τους οφειλέτες, δίνοντάς τους προθεσμία 15 ημερών, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Όσοι φορολογούμενοι δεν ανταποκριθούν στις παραπάνω… προειδοποιήσεις, τότε θα έρθουν αντιμέτωποι με κατάσχεση του μισθού, σύνταξης ή των ακίνητων και κινητών περιουσιακών τους στοιχείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ