Στη «μέγγενη» του POS οι επαγγελματίες - Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Στις 27 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία απόκτησης των συσκευών

Στη «μέγγενη» του POS οι επαγγελματίες - Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Ακόμη περισσότερο «πλαστικό χρήμα» θέλουν στο υπουργείο Οικονομικών και ήδη ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις για να τονώσουν τη χρήση των καρτών κατά τη διενέργεια των συναλλαγών.

Στις 27 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία απόκτησης των συσκευών POS από την πρώτη ομάδα των επαγγελματιών που υποχρεώθηκαν να εγκαταστήσουν τα «μηχανάκια». Το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση είναι ορθάνοιχτο καθώς στην... αναμονή βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από 30.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν μέχρι την υφιστάμενη καταληκτική ημερομηνία.

Σε κάθε περίπτωση, το... πρόγραμμα ενίσχυσης των συναλλαγών μέσω POS περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

1. Την ανακοίνωση δεύτερης λίστας με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας επαγγελματιών οι οποίοι θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν συσκευές POS με πιθανότερη ημερομηνία προσαρμογής την 31η Δεκεμβρίου (σ.σ θα εξαρτηθεί και από το αν θα δοθεί παράταση για την πρώτη ομάδα επαγγελματιών). Ο νόμος προβλέπει ότι όλοι οι επαγγελματίες, θα πρέπει να έχουν τη δική τους συσκευή μέσα σε τρία χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόμου δηλαδή μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2019.

2. Την αύξηση του υποχρεωτικού ορίου ηλεκτρονικών πληρωμών για όλους τους φορολογούμενους. Τα όρια που προβλέπει η σημερινή νομοθεσία –οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αλλά και οι αγρότες υποχρεούνται να εμφανίζουν ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 10-20% του εισοδήματός τους- θεωρούνται ήδη... ξεπερασμένα από πέρυσι. Με την κατακόρυφη αύξηση στη χρήση πλαστικού χρήματος που κατέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδας ήδη από το 2016, θεωρείται δεδομένο ότι κανένας φορολογούμενος δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στο να καλύψει το όριο πληρωμών που προβλέπει ο νόμος. Τα νέα ποσοστά θα αποφασιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να αφορούν στις συναλλαγές του 2018. Η αύξηση κρίνεται επιβεβλημένη μετά την κατακόρυφη αύξηση στη χρήση των POS. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2016 έγιναν 513 εκατομμύρια συναλλαγές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα έναντι 381 εκατομμυρίων το 2015, έτος ενεργοποίησης των capital controls. H αξία των συναλλαγών με POS σχεδόν διπλασιάστηκε το 2016 καθώς εκτοξεύτηκε στα 12,8 δις. ευρώ έναντι 6,88 δις. ευρώ το 2015 και 4,748 δις. ευρώ το 2014. Με τέτοιο ύψος συναλλαγών –στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι πληρωμές μέσω internet banking οι οποίες επίσης αναγνωρίζονται για την κάλυψη του αφορολογήτου- είναι προφανής ο λόγος για το οποίο όλοι θα υπερκαλύψουν το προβλεπόμενο όριο. Αρκεί να σημειωθεί ότι πάνω από το 80% των φορολογουμένων στην Ελλάδα, εμφανίζουν ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Όλοι αυτοί δεν χρειάζεται παρά να εμφανίσουν ηλεκτρονικές πληρωμές έως 1375 ευρώ για να είναι συνεπείς απέναντι στην εφορία. Ακόμη και οι ελάχιστοι που δηλώνουν πολύ υψηλά εισοδήματα της τάξεως των 50.000 ευρώ και πάνω, χρειάζονται ηλεκτρονικές πληρωμές ύψους 8000 έως 15.000 ευρώ οι οποίες δεν είναι πολλές για τα δεδομένα του εισοδήματος. Στο υπουργείο Οικονομικών θα περιμένουν νεώτερα στοιχεία για τις πληρωμές μέσω POS που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2017 πριν καταλήξουν στα νέα ποσοστά των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών. Οι σκέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, κάνουν λόγο ακόμη και για διπλασιασμό των ελάχιστων ορίων ενώ τα επιχειρήματα που συνοδεύουν αυτή την άποψη είναι τα εξής:

• Το 2017, θεωρείται έτος προσαρμογής και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ποσοστά καθορίστηκαν σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Το γεγονός ότι οι συναλλαγές με κάρτα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, επιτρέπει στο υπουργείο να θεωρήσει ότι μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα.

• Το 2018 θα είναι έτος χαλάρωσης ή και πλήρους κατάργησης των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων (capital controls). To υπουργείο Οικονομικών πρέπει να έχει έτοιμη μια απάντηση από τη στιγμή που θα επιτραπεί και πάλι η διοχέτευση περισσότερου «μετρητού» στην αγορά.

3. Την ενεργοποίηση –ακόμη και μέσα στις επόμενες εβδομάδες- των «κληρώσεων» με το χρηματικό έπαθλο του ενός εκατομμυρίου ευρώ ανά μήνα. Ο αριθμός της απόδειξης που θα προκύπτει ύστερα από μια πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, θα παίζει τον ρόλο του λαχνού και όποιος κερδίζει θα βλέπει να κατατίθεται στον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 1000 ευρώ από το Taxis. Το εγχείρημα θα ξεκινήσει πιλοτικά και σε περίπτωση επιτυχίας θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αυξηθεί το συνολικό κονδύλι για τα έπαθλα το οποίο σήμερα έχει οριστεί με νόμο στα 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η προθεσμία της 27ης Ιουλίου

Λίγες ημέρες αφού εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, λήγει και το χρονικό περιθώριο για την εγκατάσταση των συσκευών POS στην πρώτη ομάδα επαγγελματίων που πρέπει να συμμορφωθούν. Όσοι ήταν ενεργοί επαγγελματίες μέχρι και τις 27 Ιουνίου, έχουν πλέον ελάχιστες ημέρες για να εγκαταστήσουν τη συσκευή. Στην αγορά υπάρχει πλέον «μποτιλιάρισμα» κάτι που υποστηρίζουν και οι ίδιες οι τράπεζες αλλά και οι εταιρείες που προμηθεύουν τις συσκευές. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, εξετάζουν διάφορα σενάρια: από το να δοθεί παράταση για όλους μέχρι το να υπάρχει «άφεση αμαρτιών» για ένα διάστημα μόνο για αυτούς που θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση POS μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 27ης Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες που έκαναν σύσταση μετά τις 27 Ιουνίου, θα έχουν επιπλέον έναν μήνα περιθώριο (μέχρι τις 27 Αυγούστου) για να βάλουν τη συσκευή POS.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ