Τριπλό πριμ σε φοροφυγάδες ενεργοποιεί η κυβέρνηση από την Πρωτοχρονιά

Τριπλό πριμ σε φοροφυγάδες ενεργοποιεί η κυβέρνηση από την Πρωτοχρονιά
Κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων που θεωρούνται και οι «συνήθεις ύποπτοι» για την απόκρυψη εισοδημάτων, θα βγουν τριπλά ωφελημένοι.

Και αυτό γιατί θα τύχουν:


1.Μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω της μείωσηςτου φορολογικού συντελεστή από το 26% που ήταν μέχρι και πέρυσι, στο 22%

2.Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς για τους έχοντεςχαμηλά εισοδήματα έως και 10000-15000 ευρώ, η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορώνμε το εισόδημα, θα οδηγήσει σε μικρότερες επιβαρύνσεις σε σχέση με το 2016

3.Εξασφάλιση «χαλαρού» στόχου όσον αφορά στηνδιενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών καθώς θα αρκεί ετήσια συναλλαγή με κάρτα της τάξεωςτων 900 ευρώ σε έναν επαγγελματία που δηλώνει 9000 ευρώ εισόδημα προκειμένου νααποφύγει το πρόστιμο του 22%. Μάλιστα, δεδομένου ότι ο επαγγελματίας με τοχαμηλό εισόδημα στα χαρτιά θα καταφέρει με μεγάλη ευκολία να εμφανίσειηλεκτρονικές πληρωμές πάνω από το όριο που ορίζει ο νόμος, θα ανοίξει ο δρόμοςακόμη και για την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων.

Με αυτά τα τρία δεδομένα, αλλά και με δεδομένο ότι το σύνολοτων κοινωνικών παροχών έχει ως βάση υπολογισμού το εισόδημα, το κίνητρο γιαφοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει γίνει πλέον τεράστιο. Επίδομα θέρμανσης,δυνατότητα εισόδου του παιδιού στον παιδικό σταθμό, έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ και πολλέςάλλες παροχές, συνδέονται με το χαμηλό εισόδημα κάτι που σημαίνει ότι όποιος φοροδιαφεύγειβγαίνει διπλά κερδισμένος: και πληρώνει λιγότερους φόρους και ασφαλιστικέςεισφορές και κερδίζει από την πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής,είναι ότι θέλει να πριμοδοτήσει τα χαμηλότερα εισοδήματα. Μαζί με αυτά όμως δημιουργείπολύ ισχυρό κίνητρο για απόκρυψη εισοδημάτων. Και αυτό διότι ενώ τα χαμηλάεισοδήματα θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης μέσα στο 2017 –και φορολογικήςκαι ασφαλιστικής- τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα αντιμετωπίσουν επιβαρύνσειςστα όρια της εξόντωσης.

Τομεγάλο στοίχημα είναι πλέον το πώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα που «χτίζει» η κυβέρνηση τόσογια τα φορολογικά έσοδα όσο και για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κίνδυνοςαπώλειας εσόδων είναι ορατός καθώς για κάθε 1000 ευρώ που θα αποκρύπτονται, τοδημόσιο θα χάνει:

1.240 ευρώ ΦΠΑ

2.Από 220 έως 450 ευρώ φόρο εισοδήματος

3.Από 22 έως 100 ευρώ εισφορά αλληλλεγγύης και

4.Έως και 270 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ