Όπισθεν ολοταχώς για τον ΕΝΦΙΑ - Τι αλλάζει (πάλι) στον νόμο

Όπισθεν ολοταχώς για τον ΕΝΦΙΑ - Τι αλλάζει (πάλι) στον νόμο
Υπό τον φόβο της επανάληψης του φαινομένου «καλοκαίρι 2014» -τότε ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά που κινδύνεψε να πέσει εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ και των ακινήτων εντός σχεδίου αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού- η κυβέρνηση κάνει όπισθεν ολοταχώς στο θέμα του ΕΝΦΙΑ.

Πριν από λίγο, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχωρά σε σειρά αλλαγών στην νομοθεσία του ΕΝΦΙΑ λίγες ημέρες πριν την υποτιθέμενη ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Taxis. Φυσικά η εκκαθάριση πηγαίνει πίσω –βάσει ανακοίνωσης η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο και ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις- ενώ δεν θα ενσωματωθούν τελικώς τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο ούτε θα χαθεί η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν εισοδήματα από τόκους.

Αναλυτικά οι αλλαγές που ανακοίνωσε το υπoυργείο Οικονομικών:
1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.

2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν.

3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.

4) Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους.

5) Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν.

Το ζήτημα που ανακύπτει είναι αν από τη μη ενσωμάτωση των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο, θα ανακύψει δημοσιονομική τρύπα η οποία θα πρέπει να καλυφθεί κατ’ απαίτηση των δανειστών.