Στα 1.366 ευρώ ο μέσος φόρος

Στα 1.366 ευρώ ο μέσος φόρος
Στο να μη δοθεί νέα παράταση (λήγει στις 15 Ιουλίου) στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι χειρισμοί του στο μείζον θέμα του ΕΝΦΙΑ.

Σε περίπτωση που δοθεί και νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πάει πίσω όλος ο σχεδιασμός για την έγκαιρη ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο taxis, με συνέπεια να περιοριστεί και ο αριθμός των δόσεων καταβολής του φόρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις «αντοχές» των φορολογουμένων.

Το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τους τελευταίους φορολογούμενους (περίπου 850.000) που δεν έχουν υποβάλλει ακόμα τη δήλωσή τους, προειδοποίησε χθες ότι δεν θα παρατείνει την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πέρα από την 15η Ιουλίου, γι' αυτό και κάλεσε τους φορολογούμενους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία στις ημέρες που απομένουν.

Η μόνη περίπτωση να δοθεί μια ολιγοήμερη σιωπηρή παράταση (δηλαδή να παραμείνει το σύστημα ανοικτό και να δέχεται τις δηλώσεις) είναι να υπερφορτωθεί το σύστημα και να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή υποβολή των δηλώσεων.

Αυτό τουλάχιστον έχει ανακοινωθεί παλαιότερα από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Η ηγεσία του υπουργείου επισείει μάλιστα και το θέμα των προστίμων υπενθυμίζοντας ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

-Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

-Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση

απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

-Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

-Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι μέχρι και χθες το μεσημέρι, είχαν εκκαθαριστεί 5.269.350 δηλώσεις εκ των οποίων: το 1.911.337 είναι χρεωστικές με τον επιπλέον φόρο να ανέρχεται συνολικά στα 2,555 δισ. ευρώ (1.336 ευρώ ο μέσος φόρος).

Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά φθάνουν τα 905.000 με τον προς επιστροφή φόρο να υπολογίζεται στα 255,6 εκατ. ευρώ ενώ ο μεγάλος όγκος των εκκαθαριστικών (2.453.158) είναι μηδενικά.

Σε ποσοστά, το 36,27% αφορά σε χρεωστικά εκκαθαριστικά, το 17,17% σε πιστωτικά και το 46,56% σε μηδενικά.

Η καθαρή θέση του Δημοσίου από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τώρα, ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση του φόρου πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου. Ακολουθούν άλλες 2 διμηνιαίες δόσεις. Η μία στο τέλος Σεπτεμβρίου και η άλλη στο τέλος Νοεμβρίου.

Σε ταλαιπωρία θα μπουν περίπου 3.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία θα πρέπει να ξαναυποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση με υπαιτιότητα της ΓΓΔΕ. Χίλιες εταιρίες και 2.000 φυσικά πρόσωπα, δεν πρόλαβαν να χαρούν την απαλλαγή τους από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος το οποίο θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Συνεπώς οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλουν τροποιητική δήλωση ως τις 15 Ιουλίου από την εκκαθάριση της οποίας θα προκύψει η νέα «λυπητερή».

Μάλιστα για το σκοπό αυτό θα λάβουν ενημερωτικό e-mail από την ΓΓΔΕ η οποία ζητά ήδη την κατανόηση των φορολογουμένων και προσδοκά στη συνεργασία τους ώστε να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία.

Ο ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά στον φετινό ΕΝΦΙΑ, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά από τώρα σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών δηλώσεων, και ειδικότερα από το πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του συγκεκριμένου φόρου στο taxis.

Εάν αναρτηθούν στις αρχές Αυγούστου η καταβολή θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Εάν όμως καθυστερήσει η ανάρτηση και πάει για τις αρχές Σεπτεμβρίου, τότε η καταβολή θα γίνει σε 4 δόσεις.

Περιορισμένες, αλλά υπαρκτές, είναι οι πιθανότητες να δεχθούν οι θεσμοί να πληρωθούν δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ τους δυο πρώτους μήνες του 2017 προκειμένου τελικά ο αριθμός των δόσεων να είναι έξι.

Περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος αυξημένο ΕΝΦΙΑ καθώς μειώθηκε το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ ενώ αυξήθηκαν οι συντελεστές της σχετικής κλίμακας και του υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα. Αυξημένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ και για όσους έχουν κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθώς καταργήθηκε η σχετική έκπτωση 20% ενώ επιβαρύνσεις έρχονται και για τις επιχειρήσεις.