Πόσοι φορολογούμενοι έχουν κάνει δήλωση μέχρι τώρα

Πόσοι φορολογούμενοι έχουν κάνει δήλωση μέχρι τώρα
Στις 2.121.060 ανέρχεται ο αριθμός για τις φορολογικές δηλώσεις 2016 που έχουν κατατεθεί στο TAXISnet ενώ υπολείπονται σχεδόν 4 εκατ. να κατατεθούν έως το τέλος του μήνα που λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί.

Ειδικότερα στο Taxisnet, 24 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, από την εκκαθάριση έχουν προκύψει 652.738 χρεωστικές δηλώσεις σε σύνολο 2.121.060 εκκαθαρισμένων δηλώσεων που αντιστοιχούν σε φόρο 648 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 992 ευρώ ανά δήλωση.

Το TAXISnet θα έρθει στα όριά του αφού θα πρέπει να κατατίθενται 166.000 δηλώσεις σε καθημερινή βάση με τον μεγαλύτερο όγκο να υποβάλλονται τις τελευταίες ημέρες.

Τα φετινά εκκαθαριστικά είναι σαφώς «βαρύτερα» σε σχέση με πέρυσι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες αλλαγές σε κλίμακα, αφορολόγητο και ειδική εισφορά αλληλεγγύης ισχύουν για τα εισοδήματα του 2016.

Αυτό οφείλεται στις μεγάλες αυξήσεις στις προκαταβολές φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αλλά και σε όλους τους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ εξαιτίας της κατάργησης της έκπτωσης 30% στην εισφορά αλληλεγγύης.

Πρέπει να σημειωθεί πως παρά την προαναγγελία ψήφισης διάταξης νόμου με την οποία ο φετινός φόρος εισοδήματος θα έσπαγε σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους, το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του εκκαθαριστικού της δήλωσης παραμένει αμετάβλητο.

Η πρώτη δόση εξοφλείται έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.