Τι θα πληρώσουμε το β΄ εξάμηνο και τι το 2017

Τι θα πληρώσουμε το β΄ εξάμηνο και τι το 2017
Δεύτερος γύρος φοροκαταιγίδας περιμένει όλους τους φορολογούμενους το β΄εξάμηνο του 2016, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν στην εφορία περισσότερα από 26 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα σε αυτά να υπολογίζονται και τα πρόσθετα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μετά τον Ιούνιο οπότε και πρέπει να εισπραχθούν κατ’ ελάχιστο 3,37 δισ. ευρώ, από τον Ιούλιο, κάθε μήνα, κατά μέσο όρο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν περί τα 5 δισ. ευρώ, γεγονός που ενισχύει την αγωνία των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των εισπράξεων και τυχόν νέα «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων χρεών τα οποία ήδη ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ.


Γνωρίζουν άλλωστε ότι μια «στάση πληρωμών» προς τις εφορίες όχι μόνο θα απομακρύνει την επίτευξη των στόχων του πλεονάσματος, αλλά θα φέρει πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμένει το οικονομικό επιτελείο αυτό που απεύχεται, δηλαδή τον δημοσιονομικό «κόφτη» δαπανών και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, δημιουργώντας νέες αναταράξεις εντός και εκτός κυβέρνησης.

Και μπορεί βέβαια τον Μάιο τα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα και με τα πρώτα προσωρινά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, να χαροποίησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς είναι αυξημένα κατά 13,8%, με αποτέλεσμα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου να παρουσιάζονται αυξημένα 2,2% σε σχέση με πέρυσι και να υπερκαλύπτουν τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 4,3%, όμως η συνέχεια από τον τρέχοντα μήνα, ειδικά δε από τον Ιούλιο, είναι που προβληματίζει και ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο.

Αυτό δε γιατί έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει, με βάση τα επίσημα στοιχεία, να εισπραχθούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ, όμως από τον Ιούλιο θα αρχίσει η «ανηφόρα» για τους φορολογούμενους αφού θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από 6 δισ. ευρώ.

Έως το τέλος του επόμενου μηνός άλλωστε θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, που για δεκάδες χιλιάδες υπόχρεους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αλλά και για όσους θα δηλώσουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα είναι πολύ πιο «βαρύς» σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Υπενθυμίζεται ότι τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι «φουσκωμένα» λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%, ενώ για τα εισοδήματα του 2016 (δηλώσεις 2017) έχει ψηφιστεί ήδη η αύξησή της στο 100%. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με «μπλοκάκια».

2. Αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν φέτος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα είναι αυξημένη από το 55% στο 75%.

3. Εισφορά αλληλεγγύης. Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Έρχεται και ο «φουσκωμένος» ΕΝΦΙΑ

Εκτός από τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος, εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα λάβουν στο δεύτερο εξάμηνο και τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ που, μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στους συντελεστές και στα κλιμάκια, θα πρέπει να αποφέρει κατ’ ελάχιστο στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών η αποστολή των φετινών εκκαθαριστικών του νέου ΕΝΦΙΑ θα γίνει τον Αύγουστο, γεγονός που σημαίνει ότι και φέτος οι ιδιοκτήτες θα έχουν στη διάθεσή τους, εκτός απροόπτου, έξι μήνες, έως τον Φεβρουάριο του 2017, για να τα εξοφλήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως τονίζει και η ΠΟΜΙΔΑ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ έως και το 2031 και με στόχο την αύξηση των εισπράξεων στα 4 δισ. ευρώ, με βάση τον νέο αναπτυξιακό νόμο, μετατρέπει τον φόρο σε «ισόβια δεσμά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τις οικογένειές τους».

Με τον νέο χρόνο
Από τον Ιανουάριο πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τα εξής:

  • αύξηση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 15%
  • επιβολή τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας ύψους 5%
  • επιβολή φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου
  • επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ
  • αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου των τσιγάρων
  • αύξηση του ΕΦΚ αμόλυβδης βενζίνης από 670 σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα
  • αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων από 330 σε 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα
  • αύξηση του ΕΦΚ υγραερίων (LPG) που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων από 330 σε 430 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα
  • μείωση του ΕΦΚ φυσικού αερίου για οικιακή χρήση από 1,5 σε 0,30 ανά gigajoule.

πηγή: Ναφτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ