Η… ερημιά του Taxis - Πόσοι… πιστοί υπέβαλαν δήλωση μέχρι σήμερα

Η… ερημιά του Taxis - Πόσοι… πιστοί υπέβαλαν δήλωση μέχρι σήμερα
Μπορεί χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για τα έσοδα Τρύφων Αλεξιάδης να δήλωνε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων –η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου- ωστόσο, τα πρώτα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανταπόκριση από την πλευρά των φορολογουμένων είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Σε σύνολο περίπου έξι εκατομμυρίων φορολογουμένων που πρέπει να υποβάλλουν δήλωση, προς το παρόν έχουν ανταποκριθεί 533.663 άτομα. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι φορολογούμενοι με μηδενικές (σ.σ 285.409 άτομα) ή πιστωτικές (100.982 δηλώσεις) ενώ οι χρεωστικές δεν ξεπερνούν τις 142.311.

Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλογίσει φόρους 107,476 εκατ. ευρώ ενώ από τις πιστωτικές δηλώσεις έχει γεννηθεί η υποχρέωση επιστροφής 27 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία για την πληρωμή του ενός τρίτου των 107,476 εκατ. ευρώ λήγει στις 30 Ιουλίου κάτι που σημαίνει ότι για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο, το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να εισπράξει παρά ελάχιστα από τον φετινό φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οι δηλώσεις Ε2 στις οποίες αποτυπώνονται τα στοιχεία για τα εισοδήματα από ακίνητα, ανήλθαν στις 214.705 (σ.σ εισοδήματα από ακίνητα δηλώνουν πάνω από 1,7 εκατ. Έλληνες) ενώ οι δηλώσεις Ε3 που υποβάλλονται από ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες είναι μόλις 43.773 σε σύνολο τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου.