Αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών φέρνει η νέα συμφωνία

Αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών φέρνει η νέα συμφωνία
Κατατέθηκε τα ξημερώματα στη Βουλή το κείμενο του τρίτου μνημονίου το οποίο περιλαμβάνει μεγάλες ανατροπές όσον αφορά στη φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών και τη φορολόγηση του πετρελαίου.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • Επαναφορά στο 55% αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 ο συντελεστής προκαταβολής φόρου που είχε μειωθεί στο 27,5% με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι για όσους έχουν ήδη υποβάλει φορολογικές δηλώσεις και έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά, θα υπάρξει νέα έκδοση τροποποιημένων εκκαθαριστικών με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους.
  • Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών από 1/1/2016 στο 20% και από 1/1/2017 στο 26% (το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται σε όσα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τον Οκτώβριο)
  • Αύξηση - σε δύο δόσεις - του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου από τα 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του πετρελαίου κίνησης, στα 0,330 ευρώ το λίγρο μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016. Η πρώτη δόση της αύξησης θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2015 οπότε θα αυξηθεί στα 0,200 ευρώ το λίτρο.
  • Σταδιακή εξομοίωση σε βάθος τριετίας των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών με τις αντίστοιχες του ΙΚΑ, διάταξη που σημαίνει διπλασιασμό των σημερινών εισφορών στον ΟΓΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ