Μετά το αλαλούμ στις εφορίες, πάμε για παράταση

Μετά το αλαλούμ στις εφορίες, πάμε για παράταση
  Η συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα οδηγήσει τελικώς σε παράταση της προθεσμίας πληρωμής της 2ης δόσης του πολυεκκαθαριστικού. Παράταση εξετάζεται τόσο για την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων όσο και για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων προηγούμενων ετών χωρίς πρόστιμο. Έγκυρες πληροφορίες του fpress.gr αναφέρουν ότι η προθεσμία παρατείνεται για τις 9 Νοεμβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει για μια ακόμη φορά την τελευταία στιγμή για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του ταλαιπωρώντας χιλιάδες πολίτες. Μέχρι και χθες, διέρρεε ότι η δεύτερη δόση τυ πολυεκκαθαριστικού μπορεί να καταβληθεί με το αρχικό εκκαθαριστικό χωρίς να υπάρχει το ειδοποιητήριο της 2ης δόσης. Η διαρροή αυτής της πληροφορίας προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο αλαλούμ καθώς:

  • Είναι αμφίβολο αν οι τράπεζες μπορούν να εισπράξουν το ποσό χωρίς να έχουν στα χέρια τους τον κωδικό πληρωμής της δεύτερης δόσης.
  • Οι εφορίες είναι αδύνατον να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το αλαλούμ υποχρέωσε το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει το μεσημέρι της Τετάρτης στην έκδοση ανακοίν ωσης η οποία αναφέρει ότι μπορεί να χρησιμοποιείται και το ειδοποιητήριο της πρώτης δόσης για την καταβολή της δεύτερης δόσης και στις τράπεζες, μόνο όταν η δεύτερη δόση είναι ίση με την πρώτη. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Σχετικά με όσα εκκαθαριστικά εισφοράς και τέλους επιτηδεύματος ν.3986/2011 εκδόθηκαν στις 31/08/2011 και προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει το απόκομμα για την καταβολή της 2ηςδόσης, ανακοινώνεται ότι μπορείνα χρησιμοποιηθεί το απόκομμα του εκκαθαριστικού σημειώματος ή το αποδεικτικό είσπραξης της 1ηςδόσης, εφόσον το ποσό πληρωμής 1ηςκαι 2ηςδόσης είναι το ίδιο. Αυτό ισχύει για την περίπτωση που οι φορολογούμενοι επιλέξουν να καταβάλουν τη δόσησε πιστωτικά ιδρύματα (Τράπεζες, ΕΛΤΑ, κ.α.).

Εναλλακτικά και σε κάθε άλλη περίπτωση, η πληρωμή μπορεί να γίνει στην Δ.Ο.Υ."

Η προθεσμία για την πληρωμή της 2ης δόσης του πολυεκκαθαριστικού αναμένεται να παραταθεί έως τις 9 Νοεμβρίου ενώ για την υποβολή των δηλώσεων περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων η προθεσμία αναμένεται να παραταθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών και για την παράταση.