Σε φέσωσε ο ενοικιαστής σου; Θα πληρώσεις φόρο κανονικά

Σε φέσωσε ο ενοικιαστής σου; Θα πληρώσεις φόρο κανονικά
Ακόμα και για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει θα κληθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν φόρο, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η ΓΓΔΕ για την φορολογία των εισοδημάτων απο ακίνητη περιουσία.

Όπως είναι γνωστό με εγκύκλιο του πρώην Γενικού Γραμματέα κ. Θεοχάρη από την 1η-1-2014 έχει καταργηθεί το μέτρο της εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων στην εφορία. Το μέτρο αυτό επέτρεπε στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν εισπράξει τα ενοίκια απο μισθωτές να εκχωρήσουν το δικαίωμα είσπραξης στην εφορία και να απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής τους στην φορολογική δήλωση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο όσοι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δεν εισέπραξαν εντός του 2014 τα οφειλόμενα ενοίκια από τους μισθωτές τους θα πρέπει φέτος να τα δηλώσουν στην φορολογική δήλωση σαν να τα έχουν εισπράξει. Ετσι ακόμη κι αν δεν έχουν εισπράξει τα ενοίκια θα φορολογηθούν γι' αυτά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 11% όπως ορίζει ο ΚΦΕ.

Έτσι, η εγκύκλιος που εκδόθηκε πριν από λίγο από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ξεκαθαρίσει το αν θα δηλώνονται ή όχι τα ανείσπρακτα ενοίκια είναι σαφής: «Το εισόδημα αυτό αποκτάται από φυσικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την είσπραξή του ή μη». Μάλιστα σε άλλο σημείο της εγκυκλίου αναφέρεται ότι ειδικά για το εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτης περιουσίας που καταβάλλεται αναδρομικά με βάση νόμο ή δικαστική απόφαση, χρόνος απόκτησης αυτού θεωρείται το φορολογικό έτος στο οποίο ανάγονται τα μισθώματα».

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα που είχε προκύψει -σχετικά με το αν φορολογείται ως εισόδημα η ιδιοκατοίκηση- η εγκύκλιος Σαββαίδου είναι σαφής: η ιδιοκατοίκηση αποτελεί τεκμήριο αλλά δεν φορολογείται ως εισόδημα.

Ετσι το 2015 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στα εκκαθαριστικά τους φόρους για τα εισοδήματα του 2014 από ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει ποτέ και με την κατάσταση αυτή την στιγμή στην κτηματαγορά δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα πληρώσουν φόρους για εισοδήματα που ουδέποτε εισέπραξαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ