Πόσους τόκους μας φορτώνει η εφορία αν δεν πληρώσουμε εγκαίρως

Πόσους τόκους μας φορτώνει η εφορία αν δεν πληρώσουμε εγκαίρως
Το ονομαστικό επιτόκιο βάσει του οποίου φορτώνεται προσαυξήσεις όποιος χρωστάει στην εφορία, φαίνεται σχετικά …αθώο. Διαμορφώθηκε στο 8,76% ή περίπου 0,73% ανά μήνα. Έλα όμως που δεν είναι μόνο αυτό. Αν συνυπολογιστούν και τα πρόστιμα που επιβάλλει η εφορία σε όσους αφήνουν τους φόρους απλήρωτους, τότε ο τόκος ξεπερνά το 19% και, προφανώς καθίσταται υψηλότερο ακόμη και από την ακριβότερη πιστωτική κάρτα.

Αν αφήσεις χρέος στην εφορία, στον έναν χρόνο θα έχεις φορτωθεί προσαυξήσεις 19,4%, στον δεύτερο χρόνο 40,9% και στον τρίτο χρόνο 64,5%. Από αυτά τα ποσοστά, ακόμη και τα αντίστοιχα της πιστωτικής κάρτας είναι χαμηλότερα. Επιλέξαμε μια από τις ακριβότερες κάρτες της αγοράς που χρεώνει επιτόκιο 18%. Με αυτή την κάρτα, αν κάποιος έχει ένα υπόλοιπο 1000 ευρώ θα φορτωθεί:

  1. 180 ευρώ τόκους κατά το πρώτο δωδεκάμηνο (αντί για 194 ευρώ που θα τον χρεώσει η εφορία)
  2. 360 ευρώ τον δεύτερο χρόνο (αντί για 409 ευρώ της εφορίας) και
  3. 540 ευρώ τον τρίτο χρόνο (αντί για 645 ευρώ της εφορίας)

Το ετήσιο επιτόκιο υπολογισμού των προσαυξήσεων, ορίστηκε στο 8,76%. Αυτό το επιτόκιο «σπάει» σε 12 μηνιαία επιτόκια (0,73%) και κάθε μήνα φορτώνεστε τον αντίστοιχο τόκο επί του ποσού που έχει μείνει απλήρωτοΜε το που συμπληρώνεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς να πληρώσετε (ένα δίμηνο, ένα έτος και δύο έτη), το ποσό της οφειλής προσαυξάνεται κατά 10% κάθε φορά. Δηλαδή, 10% με το που θα συμπληρωθεί το δίμηνο, επιπλέον 10% με το που θα συμπληρωθεί ο χρόνος και άλλο ένα 10% με το που θα συμπληρωθούν δύο χρόνια.

Συμπέρασμα: Αν δεν μπορείτε να πληρώσετε αμέσως ολόκληρο το ποσό, εκμεταλλευτείτε το δίμηνο μέσα στο οποίο η επιβάρυνση είναι 0,73% ανά μήνα δηλαδή σχετικά χαμηλή. Ένα δίμηνο θα σας κοστίσει περίπου 14,6 ευρώ για οφειλή 1000 ευρώ. Πριν όμως συμπληρωθεί το δίμηνο θα πρέπει να πληρώσετε για να αποφύγετε το πρώτο πρόστιμο του 10%

Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο ορίζει τα εξής:

Αν συνδυαστούν αυτά τα δύο, βγάζουν υπέρογκες επιβαρύνσεις. Το χρέος των 1000 ευρώ, με το που θα συμπληρωθεί το δίμηνο γίνεται αυτομάτως 1121,9 ευρώ, ενώ με που θα συμπληρωθεί και το 12μηνο εκτοξεύεται στα 1312,1 ευρώ.

Οι συμβουλές

Αν δεν μπορείτε να συγκεντρώσετε τα χρήματα ούτε στο δίμηνο απάνω, θα επιδιώξετε να ενταχθείτε στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών ώστε να πληρώσετε σε 12 μηνιαίες δόσεις. Θα εξακολουθήσετε να πληρώνετε τους τόκους του 0,73% ανά μήνα αλλά τουλάχιστον θα γλιτώνετε το πρόστιμο του 10% που καραδοκεί για το πρώτο δίμηνο και στο τέλος του έτους.

Από το να αφήσετε έναν φόρο απλήρωτο στην εφορία, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, είναι προτιμότερο να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα Αυτό θα σας επιτρέψει και να εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα άτοκων δόσεων που παρέχουν οι τράπεζες και να αποφύγετε τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα της εφορίας.

Ο νέος μηχανισμός υπολογισμού των τόκων και των προσαυξήσεων σε περίπτωση που μείνουν απλήρωτες οφειλές στην εφορία έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Η τιμωρία διπλή: και τόκοι και πρόστιμα. Και ο συνδυασμός εκρηκτικός. Δεν θα εξετάσει κανείς αν ο λόγος για τον οποίο δεν πληρώνεις είναι η πραγματική οικονομική αδυναμία ή όχι. Το …μηχάνημα της εφορίας θα σε φορτώνει αυτόματα τόκους ενώ …συγχωροχάρτι δεν πρόκειται να σου δώσει κανείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ