Αναδρομικά από την 1/1/2011 η μείωση του αφορολογήτου

Αναδρομικά από την 1/1/2011 η μείωση του αφορολογήτου
Αντιμέτωποι με μια ακόμη τεράστια επιβάρυνση θα βρεθούν οι φορολογούμενοι καθώς το μειωμένο αφορολόγητο των 5000 ευρώ προγραμματίζεται να ισχύσει αναδρομικά από τις αρχές του έτους. Όλοι οι φορολογούμενο με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα πληρώσουν 700 ευρώ περισσότερο φόρο. Από αυτό, έχουν προκαταβάλει ήδη ένα πολύ μικρό μέρος λόγω της προηγούμενης μείωσης του αφορολογήτου από τις 12.000 στις 8000 ευρώ.

Μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί πρακτικά η αναδρομική μείωση του αφορολογήτου. Για πρώτη φορά, όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι πολύ πιθανό να κληθούν να πληρώσουν χρήματα με το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2012 ενώ μέχρι τώρα παραλάμβαναν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις. Με λίγα λόγια, για πρώτη φορά, ο φόρος που θα έχει παρακρατηθεί από το εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν θα αντιστοιχεί στο 98,5% του φόρου που αναλογεί όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Για να διατηρηθεί ο κανόνας, δηλαδή το να αντιστοιχεί ο φόρος που αναλογεί στον φόρο που παρακρατήθηκε, θα πρέπει το επιπλέον ποσό να κρατηθεί από τους μισθούς που πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό όμως θα ισοδυναμούσε με πολύ μεγάλη επιβάρυνση καθώς θα έπρεπε να παρακρατηθούν ποσά της τάξεως των 200 ευρώ τον μήνα ακόμη και για μισθωτούς που εισπράττουν 1000 ευρώ μισθό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ