Αποκάλυψη: Έρχεται …απόσυρση και του νόμου για τον φόρο στα ομόλογα

Αποκάλυψη: Έρχεται …απόσυρση και του νόμου για τον φόρο στα ομόλογα
Για μια ακόμη φορά, κατάφεραν να κάνουν την αγορά …μπάχαλο. Είδαν στο υπουργείο Οικονομικών το χρηματιστήριο να καταρρέει, αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα με την αναδρομική φορολόγηση των ομολόγων, έβγαλαν ανακοίνωση «φωτιά» και …ξέχασαν ότι είχαν ζητήσει λεφτά από τους ξένους επενδυτές με νόμο. Κι όταν το θυμήθηκαν, είχε ήδη χτυπήσει μεσάνυχτα. Τι έκαναν; Απέσυραν την… εγκύκλιο

Η ιστορία με τον φόρο υπεραξίας στα ελληνικά ομόλογα, αν μη τι άλλο κατέδειξε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται κρίσιμα ζητήματα. Έφτασε το χρηματιστήριο στο σημείο να καταρρέει στις 16 Μαίου λόγω εγκυκλίου που είχε εκδοθεί στις 25 Απριλίου. Η οποία εγκύκλιος όμως εκδόθηκε για να εφαρμοστεί ο νόμος. Είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε έναν νόμο ο οποίος επιβάλλει φόρο σε ξένους κολοσσούς –επενδυτές των ελληνικών ομολόγων –οι οποίοι ξένοι κολοσσοί υπάγονται σε αυστηρές ελεγκτικές διαδικασίες από ορκωτούς ελεγκτές που υπογράφουν τα οικονομικά τους στοιχεία- και να μην έχουμε διαδικασία είσπραξης του φόρου. Τη διαδικασία περιέγραφε η εγκύκλιος και αυτό είναι το επίμαχο σημείο της:

«Ο οφειλόμενος φόρος για τα ποσά της υπεραξίας που αποκτήθηκαν από αλλοδαπούς δικαιούχους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας, μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.4172/2013, όταν δεν έχει μεσολαβήσει ημεδαπός φορέας πληρωμής ώστε να έχει προβεί σε παρακράτηση φόρου, θα πρέπει να αποδοθεί από τον ίδιο τον δικαιούχο. Η απόδοση του φόρου θα γίνει εφάπαξ με υποβολή δήλωσης μέσα σε δύο (2) μήνες από την έκδοση της παρούσας. Ο αλλοδαπός δικαιούχος θα πρέπει να προσκομίζει βεβαίωση του αρμόδιου αλλοδαπού φορέα πληρωμής, επίσημα μεταφρασμένη, από την οποία να προκύπτει το ποσό του κεφαλαιακού κέρδους που απέκτησε. Τα ίδια ισχύουν και όταν έχει μεσολαβήσει ημεδαπός φορέας πληρωμής, αλλά όμως οι μεταβιβάσεις των τίτλων είχαν λάβει χώρα μέσω συλλογικών λογαριασμών πελατείας που τηρούνται ανά αλλοδαπό θεματοφύλακα και όχι ατομικά ανά επενδυτή».

Πέφτει όλο το μένος στον …εκδότη της εγκυκλίου που είναι ο Χάρης Θεοχάρης. Το ζήτημα όμως, όπως αποκαλύπτουν καλά πληροφορημένες πηγές στο fpress.grδεν είναι η εγκύκλιος αλλά ο νόμος που επιβάλλει την επιβολή φόρου για το διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι το τέλος του 2013.

Όπως αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές, στο παρασκήνιο είχε δημιουργηθεί μείζον θέμα με τους ξένους επενδυτές. Ορκωτοί λογιστές, ασκούσαν πιέσεις ώστε να θεσπιστεί η διαδικασία πληρωμής του φόρου. Έβλεπαν την φορολογική υποχρέωση να απορρέει από τον νόμο και δεν μπορούσαν να δώσουν πιστοποιητικό στις εταιρείες του εξωτερικού από τη στιγμή που ο φόρος δεν είχε καταβληθεί. Τι έγινε λοιπόν χθες τα μεσάνυχτα; Ακυρώθηκε η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ πληρωμή του φόρου. Όμως η υποχρέωση του φόρου παρέμεινε. Και οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα συρθεί μόλις ανοίξει η Βουλή σε τροποποίηση του νόμου ώστε να κλείσει το ζήτημα. Για την ακρίβεια, θα οδηγηθεί σε κατάργηση της υποχρέωσης επιβολής του φόρου για το διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013.

Η υποχρέωση πληρωμής του φόρου αναδρομικά απορρέει από την ίδια την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: «Ουδεμία φορολόγηση υφίσταται στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για ξένους επενδυτές που λαμβάνουν χώρα από 01/01/2014 και εφεξής.Κατά συνέπεια, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αναδρομική φορολόγηση ή πρόθεση αναδρομικής φορολόγησης είναι παντελώς αναληθή.Οι υπεραξίες που προέκυψαν από 29/02/2012 μέχρι 31/12/2013, φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας.Αυτή η κυβέρνηση στόχο έχει τη μείωση της φορολογίας. Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάργηση του φόρου αυτού από 01/01/2014».

Η συνέχεια, προφανώς θα δοθεί στην αίθουσα του ελληνικού κοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ