Για ποιους έρχονται συλλήψεις. Τα πρόστιμα μαμούθ!!!

Για ποιους έρχονται συλλήψεις. Τα πρόστιμα μαμούθ!!!
Γνωστοί και άγνωστοι, μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να... παρελάσουν από τον Εισαγγελέα, καθώς πέρα από τις συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο, έρχονται συλλήψεις για φοροδιαφυγή και μη απόδοση ΦΠΑ, μετά από μηνυτήριες αναφορές εφοριών και του ΣΔΟΕ, οι οποίες έχουν λάβει το μέγεθος και την ένταση... τσουνάμι.

«Φωτιά» έχει πάρει και η γραμματεία της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, καθώς οι αναφορές εκτεταμένης φοροδιαφυγής έχουν ξεπεράσει τις 3.500! Αυτή τη στιγμή, οι εφορίες και το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο φέρονται να έχουν υποβάλει 4.945 μηνυτήριες αναφορές προς τον Εισαγγελέα, ενώ το ΣΔΟΕ έχει υποβάλει άλλες 1.309, δημιουργώντας έτσι μια μακριά και «βαριά» λίστα φοροδιαφυγής. Τα αδικήματα που διώκονται ποινικά είναι η παράλειψη φορολογικής δήλωσης ή η ανακριβής υποβολή, η μη απόδοση ΦΠΑ, η έκδοση και λήψη εικονικών ή πλαστών τιμολογίων και οι ποινές είναι πραγματικά «τσουχτερές», καθώς φτάνουν έως και τη κάθειρξη!

«ΞΕΠΕΣΜΕΝΟΙ»
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις λίστες αυτές βρίσκονται κατ' αρχήν μικρές και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, κυρίως στο χώρο της ένδυσης και της υπόδησης, οι οποίες είδαν τον τζίρο και τα κέρδη τους να συρρικνώνονται μετά από το ξέσπασμα της κρίσης και όπως λένε χαρακτηριστικά κάποια στελέχη ελεγκτικών υπηρεσιών, δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσει κανείς για «ξεπεσμένους αυτοκράτορες». «Καμπάνες» χτυπάνε, επίσης, για κλινικές και κλινικάρχες, οι οποίοι εσχάτως... κοσμούν συχνά- πυκνά τις λίστες φοροπαραβατών που δημοσιοποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Από τις λίστες αυτές δεν θα μπορούσαν να λείψουν, βέβαια και γνωστοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της νυχτερινής, μαζικής διασκέδασης και οι οποίοι -όπως λένε εφοριακοί- μπαινοβγαίνουν, πλέον, στη φυλακή για χρέη και φοροδιαφυγή. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι οι εκκρεμότητες τους με την εφορία ξεκινάνε από το 1 εκατ. ευρώ και πάει λέγοντας! Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην... παρέα προστέθηκε τελευταία και επιχειρηματίας, πρώην επενδυτής στο χώρο του επαρχιακού ποδοσφαίρου.

«ΣΗΜΑΙΕΣ»
Η προσοχή του υπουργείου Οικονομικών στρέφεται, παράλληλα, στις αποκαλούμενες μεγάλες υποθέσεις, που αποτελούν τη «σημαία» στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Κατ' αρχήν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του Εισαγγελέα αλλά και του Γιάννη Στουρνάρα, θα βρεθούν λίαν συντόμως τα πρώτα ευρήματα από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ στη πολυσυζητημένη Λίστα Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες στα πρώτα 150 άτομα βρίσκονται κοντά στο τέλος και μετά από τους ελέγχους στα Ε1, στα Ε9 και στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για παραβατικότητα στο 60% των περιπτώσεων!
Παράλληλα συνεχίζεται το πρέσινγκ στις τράπεζες για τις περίεργες περιπτώσεις που ανέδειξε η έρευνα σε όσους έχουν καταθέσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό. Ειδικότερα, κατά τις έρευνες και τις διασταυρώσεις που ακολούθησαν, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι σε 35 περιπτώσεις οι φερόμενοι ως καταθέτες με βάση τους ΑΦΜ που παρουσίασαν οι τράπεζες, δεν είχαν καμία σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν στο εξωτερικό. Στρατιωτικός από τη Θεσσαλονίκη φερόταν να έχει καταθέσεις 45 εκατ. ευρώ αλλά κατόπιν εξονυχιστικών ερευνών από το ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε σχέση! Αγρότης από τη Κρύα Βρύση Γιαννιτσών «βρέθηκε» με καταθέσεις 12 εκατ. ευρώ αλλά στη πορεία αποδείχθηκε ότι η εφορία τον κυνηγάει για οφειλές προς το Δημόσιο! Φορολογούμενος από τη Σκιάθο έχει ήδη υποβάλει μηνύσεις, καθώς εμφανιζόταν ως καταθέτης 7,5 εκατ. δολαρίων στο Χονγκ- Κόνγκ!
Η πρώτη αντίδραση των εμπλεκόμενων τραπεζών ήταν να ισχυριστούν ότι πρόκειται περί... λάθους, ωστόσο στο ΣΔΟΕ δεν αποκλείουν ενδεχόμενο, ούτε καν τη δράση κυκλωμάτων τραπεζικών ή εφοριακών υπαλλήλων.

Οι προβλεπόμενες ποινές ανά περίπτωση

Παράλειψη υποβολής ή υποβολή ανακριβούς φορολογικής δήλωσης/Ο δράστης τιμωρείται:
α) με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρύβει υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο το ποσό των 15.000 ευρώ.
β) με κάθειρξη εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρύβει υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο το ποσό των 150.000 ευρώ.
Κατά την επιμέτρηση της ποινής λαμβάνεται υπόψη και η διάρκεια της απόκρυψης.

Μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση Φ.Π.Α. και παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών/Οι ποινές είναι:
α) φυλάκιση εφόσον το προς απόδοση ποσό ανέρχεται σε ετήσια βάση έως το ποσό των 3.000 ευρώ,
β) φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το προς απόδοση ποσό ανέρχεται σε ετήσια βάση από το ποσό των 3.000 ευρώ μέχρι το ποσό των 75.000 ευρώ
γ) κάθειρξη, εφόσον το ποσό υπερβαίνει σε ετήσια βάση τα 75.000 ευρώ.
Σε περίπτωση συρροής περισσότερων τέτοιων φόρων, τελών ή εισφορών τα ως άνω ποσά υπολογίζονται ξεχωριστά για κάθε μερικότερο φόρο, τέλος ή εισφορά.
Αν η διάρκεια του αδικήματος δεν υπερβαίνει το ένα έτος, ο υπαίτιος απαλλάσσεται, εφόσον καταβληθούν, από την ημέρα που γεννήθηκε η υποχρέωση καταβολής, οι κατά περίπτωση οφειλόμενοι φόροι, τέλη ή εισφορές με τις κάθε είδους προβλεπόμενες προσαυξήσεις, τέλη και πρόστιμα επί αυτών. Εάν η καταβολή συντελεστεί μετά τη συμπλήρωση έτους, αλλά πριν τη λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας σε πρώτο βαθμό, επιβάλλεται ποινή μειωμένη κατά το άρθρο 83 του Ποινικού Κώδικα.

Πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία: Ο δράστης ανεξάρτητα από το αν διαφεύγει ή μη την πληρωμή φόρου, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών. Ειδικά, όποιος εκδίδει ή αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολο της ή για μέρος αυτής, τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και β) με κάθειρξη, εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ