Πως ο παππούς μπορεί να μειώσει το τεκμήριο του αυτοκινήτου σας

Πως ο παππούς μπορεί να μειώσει το τεκμήριο του αυτοκινήτου σας
Λόγω της σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων, όπως προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, χιλιάδες συμπολίτες μας "πιάστηκαν στα δίχτυα της εφορίας" και πλήρωσαν δυσανάλογους φόρους σε σχέση με το εισόδημα τους λόγω τεκμηρίων.

Γιατί; Γιατί δεν μπορούσαν να καλύψουν τα τεκμήρια.

Αν λοιπόν έχετε υποστεί δραματική μείωση του εισοδήματός σας και το 2013 και πλέον δεν μπορείτε να καλύψετε τα τεκμήρια που ξεκινούν από ένα αυτοκίνητο, συνεχίσουν με το σπίτι είτε είναι ιδόκτητο είτε νοικιασμένο, καταλήγουν στο δάνειο που πληρώνετε (καταναλωτικό, στεγαστικό κλπ) αλλά και στο γεγονός ...υπάρχετε, διότι είναι 3000 ευρώ για τον εργένη και 5000 ευρώ για τον παντρεμένο, τότε υπάρχει μία λύση για να ελαφρυνθείτε. Να μεταβιβάστε το αυτοκίνητό σας σε συγγενή σας για να απαλλαγείτε από το βάρος που έρχεται αλλά και την παγίδα που έχει στήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Δείτε πότε συμφέρει

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε ένα σπίτι που βγάζει τεκμήριο 5000 ευρώ, ένα αυτοκίνητο που βγάζει τεκμήριο 4000 ευρώ και ένα καταναλωτικό δάνειο για το οποίο πληρώνετε 2500 ευρώ τον χρόνο. Αμέσως, αμέσως, το τεκμήριο ανεβαίνει στα 14.500 ευρώ (5000+4000+3000+2500 ευρώ) αν είστε εργένης. Το εισόδημά σας όμως, είναι 10.500 ευρώ. Τι θα συμβεί; Αν δεν καλύψετε με κάποιο τρόπο τη διαφορά (π.χ ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών) θα υποχρεωθείτε να πληρώσετε επιπλέον φόρο λόγω του ότι το τεκμήριο θα είναι υψηλότερο. Πόσο φόρο; Εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

1. Αν αυτά τα 10.500 ευρώ που δηλώνετε ως εισόδημα, προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες, τότε η επιπλέον διαφορά (4000 ευρώ) θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών οπότε ο συνολικός φόρος θα διαμορφωθεί στα 1590 ευρώ. Χωρίς το τεκμήριο των 4000 ευρώ, ο φόρος θα πέσει στα 310 ευρώ δηλαδή θα μειωθεί κατά 1200 ευρώ

2. Αν τα 10.500 ευρώ προέρχονται από ελεύθερο επάγγελμα, τότε είναι ξεκάθαρο ότι για αυτά τα 4000 ευρώ, θα πληρώσετε φόρο με συντελεστή 26% και ο συνολικός φόρος θα είναι 3770 ευρώ. Χωρίς το τεκμήριο του αυτοκινήτου, ο φόρος θα μειωθεί στα 2730 ευρώ οπότε και πάλι θα προκύψει όφελος 1000 ευρώ.

Είτε λοιπόν είστε μισθωτός, είτε ελεύθερος επαγγελματίας, έχετε κάθε λόγο να ξεφορτωθείτε το αυτοκίνητο γιατί αν δεν μπορείτε να καλύψετε το τεκμήριο θα χρεωθείτε με τουλάχιστον 1000 ευρώ επιπλέον φόρο. Τι μπορείτε να κάνετε; Να το μεταβιβάσετε είναι η απάντηση. Σε ποιον όμως; Ένα συγγενικό πρόσωπο είναι πάντοτε μια καλή λύση για να υπάρχει και η σχετική εμπιστοσύνη. Πόσο κοστίζει η μεταβίβαση; Για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο (το οποίο για να έχει τεκμήριο 4000 ευρώ πρέπει να είναι 1200 κυβικά) κοστίζει περίπου 135 ευρώ. Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν κάνετε τη μεταβίβαση;

1. Το συγγενικό σας πρόσωπο στο οποίο θα μεταβιβάσετε το αυτοκίνητο να μπορεί να καλύψει το τεκμήριο διότι σε διαφορετική περίπτωση απλώς ανακυκλώνετε το πρόβλημα. Ειδικά για τα άτομα από 65 ετών και άνω η φορολογική νομοθεσία προβλέπει έκπτωση στα τεκμήρια της τάξης του 30%. Αυτό σημαίνει ότι το τεκμήριο των 4.000 ευρώ γίνεται αυτόματα 2.800 ευρώ. Αρα ο παππούς ή η γιαγιά είναι μία λύση

2. Να λάβετε μέτρα ώστε η μεταβίβαση να μην θεωρείτε εικονική. Με νόμο του 2010, η εφορία τιμωρεί τις εικονικές μεταβιβάσεις επιβάλλοντας το τεκμήριο και σε αυτόν που φαίνεται ότι πούλησε και σε αυτόν που φαίνεται ότι αγόρασε. Για να μην θεωρείται εικονική μια μεταβίβαση, θα πρέπει αυτός που θα πάρει το αυτοκίνητο να μπορεί να αποδείξει (σε περίπτωση ελέγχου) ότι είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει. Για παράδειγμα, θα πρέπει να διαθέτει δίπλωμα οδήγησης, και να μην αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας (π.χ τύφλωση) που καθιστούν αδύνατη τη οδήγηση του αυτοκινήτου.

Ότι είναι να κάνετε, θα το κάνετε γρήγορα πάντως καθώς κάθε μήνα που περνάει, το τεκμήριο γίνεται ολοένα και μεγαλύερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ