Φορολογικό νομοσχέδιο: Tέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής για ταξί, περίπτερα, καφενεία

Φορολογικό νομοσχέδιο: Tέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής για ταξί, περίπτερα, καφενεία

Τέσσερις εξαιρέσεις από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής ο Κωστής Χατζηδάκης

Τέσσερις αλλαγές και νομοτεχνικές βελτιώσεις ανακοίνωσε πριν από λίγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Πρώτον, θεσπίζεται ειδική εξαίρεση από το κριτήριο του τζίρου για τα περίπτερα λόγω της πολύ μεγάλης προσαύξησης που γίνεται στα έσοδά τους από τις πωλήσεις καπνικών προϊόντων. Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν πολύ μικρό περιθώριο κέρδους και γι’ αυτό κρίθηκε σκόπιμη η αλλαγή.

Δεύτερον, εξαιρούνται οι ασφαλιστικοί σύμβουλοί εφόσον όμως απασχολούνται σε μέχρι δύο εταιρείες. Κρίθηκε, όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης ότι πρέπει να έχουν ανάλογη μεταχείριση με τους «εργαζόμενους με μπλοκάκια» οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί.

Η 3η αλλαγή αφορά στα καφενεία τα οποία δεν θα υπάγονται στον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος εφόσον δραστηριοποιούνται σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους αλλά και σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.

Η τέταρτη αλλαγή, αφορά στα ταξί. Εφόσον οι οδηγοί κατέχουν ποσοστό έως 25%, το τεκμήριο θα είναι μειωμένο κατά 50%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον υπουργό, «εξαιρούνται πλήρως τα καφενεία στα χωριά κάτω από 500 κατοίκους από τις προβλέψεις του νόμου από το τεκμήριο. Μιλάγαμε για 1.800 επιχειρήσεις με έσοδα περιορισμένα και στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων».

Η δεύτερη εξαίρεση αφορά στα περίπτερα, τόνισε ο υπουργός. «Μας έπεισαν στον διάλογο. Να υπάρξει μία ειδική εξαίρεση ως προς τον τζίρο τους. Η 3η ως προς τους ασφαλιστικούς συμβούλους που δουλεύουν μέχρι 2 εταιρίες. Και επίσης στα ταξί όσοι έχουν μερίδιο έως 25% σε ταξί θα έχουν μία μείωση 50% ως προς το τεκμήριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ