Αυτό είναι το νέο Εργασιακό νομοσχέδιο - Δείτε τι προβλέπει

Αυτό είναι το νέο Εργασιακό νομοσχέδιο - Δείτε τι προβλέπει

Όλες οι αλλαγές του νέου ν/σ για τα εργασιακά

Το νέο εργασιακό χάρτη της χώρας παρουσίασε σήμερα (Τετάρτη 12/5) η κυβέρνηση θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο.

«Η εργασιακή νομοθεσία είναι απαρχαιωμένη. Είναι 40 ετών. Ο βασικός πυρήνας της πηγαίνει πίσω στο 1982 και υπάρχει μία έλλειψη προσαρμογής στις οικονομικές κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ξεκινώντας την παρουσίαση με τις παρεμβάσεις που αφορούν στο ωράριο, τις απολύσεις, τις απεργίες, αλλά και τα καινούργια δεδομένα που θα διαμορφωθούν στις συμβάσεις εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Δείτε ποιες είναι οι επιπλέον επιχειρήσεις που θα μπορούν να λειτουργούν και τις Κυριακές


«Είναι ενδεικτικό ότι το 1982 δεν υπήρχε ούτε ως όνειρο το internet και πολύ περισσότερο η τηλεργασία», σχολίασε ο υπουργός.

«Παράλληλα, είναι κοινή διαπίστωση πως υπάρχει μαύρη, υποδηλωμένη, εργασία, απλήρωτες υπερωρίες και σε πολλές περιπτώσεις εκμετάλλευση των εργαζομένων και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων», συνέχισε. «Οι καταγγελίες είναι πάρα πολύ συχνές», πρόσθεσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα φαινόμενα εκμετάλλευσης και βίας στον εργασιακό χώρο, την τηλεργασία, το συνδικαλιστικό κίνημα, στον χρόνο εργασίας καταλήγοντας να υπογραμμίσει την ανάγκη εκσυγχρονισμού της εργασιακής νομοθεσίας.

Ψηφιακή κάρτα

Χαρακτηρίστηκε ως πιο σημαντική αλλαγή. Καθιερώνεται Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας για έλεγχο του ωραρίου. Καταγράφει σε πραγαμαικό χρόνο κάθε μεταβολή. Σταδιακή εφαρμογή από τις επιχειρήσεις. Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόστιμο 10,500 για κάθε εργαζόμενο που δεν δηλώνεται αλλά και κλείσιμο της επιχείρησης για 15 μέρες, εάν υπάρχει κατ’ επανάληψη παράβαση.

Επιθεώρηση Εργασίας

Συνίσταται η Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με διοικητική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Δεν υπόκειται σε έλεγχο. Ασκεί τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ, το οποίο καταργείται. Θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ.

Το έργο της θα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, η έρευνα της ασφαλιστικής κάλυψης και παράνομης απασχόλησης των εργαζομένων καθώς και η συμφιλίωση και επίλυση των εργατικών διαφορών. Θα πραγματοποιεί ελέγχους σε όλο το 24ωρο.

Υγεία και ασφάλεια στην εργασία

Κυρώνεται η σύμβαση 187 της ΔΟΕ για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία.

Αντιμετώπιση βίας και παρενόχλησης στην εργασία

Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Διεύρυνση της προστασίας. Ενισχύονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών. Υποχρεωτικές πολιτικές εντός της επιχείρησης.

Ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής

Άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών. Προστασία νέου πατέρα κατά της απόλυσης για έξι μήνες.

Παραμένει η προστασία της εγκύου και εργαζόμενης μητέρας για 18 μήνες μετά τον τοκετό.

Γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για δύο μήνες, για κέθε γονέα.

Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.

Τη θέσπιση δικαιώματος απουσίας λόγω ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα 2 φορές το χρόνο (μία ημέρα κάθε φορά).

Άδεια φροντιστή έως 5 ημέρες τον χρόνο μετ’ αποδοχών.

Τηλεργασία

Απαγορεύεται η χρήση της κάμερας για τον έλεγχο της απόδοσης.

Θεσμοθετείται το δικαίωμα της αποσύνδεσης

Προβλέπεται δικαίωμα πρόσβασης της Επιθεώρησης Εργασίας στα δεδομένα επικοινωνίας της επιχείρησης και του τηλεργαζόμενου για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου.

Εργατοτεχνίτες

Κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς τις αποζημιώσεις απόλυσης. Οι αποζημιώσεις που ήταν λιγότερα μεροκάματα εξισώνονται με εκείνες των υπαλλήλων, ήτοι μισθοί έως 12 μηνών.

Πλατφόρμες

Παρέχεται δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι σε εργαζόμενους σε ψηφιακές συνεργατικές πλατφόρμες.

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Με το σχέδιο νόμου που προωθείται, κυρώνεται η Οδηγία 2019/1158 που προβλέπει ευέλικτες μορφές απασχόλησης άρα και διευθέτηση, για γονείς και φροντιστές με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Ο χρόνος εργασίας θα μπορεί να διευθετείται με ατομική συμφωνία, ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο. Όριο τίθενται οι 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί στην πρόταση που θα του γίνει χωρίς να έχει κυρώσεις.

Αν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή συλλογική σύμβαση, δίνεται η δυνατότητα εφαρμογή μετά από αίτημα του εργαζόμενου για συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Ρητή νομοθετική κατοχύρωση του 8ωρου, 5ημερου και 40ωρου.

Πρόβλεψη για δυνατότητα 4ήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών στο πλαίσιο της διευθέτησης.

Άκυρη η απόλυση εργαζόμενου που αρνήθηκε να συμφωνήσει διευθέτηση του χρόνου εργασία.

Πλαίσιο αντικειμενικών και αυστηρών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας με ην ψηφιακή κάρτα εργασίας, για την αποφυγή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Διάλειμμα

Μετά από 4 ώρες εργασίας αντί για 6, με διάρκεια 15-30 λεπτά για να αποφεύγονται οι εργοδοτικές καταχρήσεις. Απαγορεύεται η χορήγηση του διαλείμματος με την έναρξη ή τη λήξη της εργασίας.

Υπερωρίες

Αυξάνονται στις 150 ανά έτος, από 120 που είναι σήμερα και εξίωση μεταξύ βιομηχανίας και λοιπών κλάδων όπως συμβαινει στην Ευρώπη.

Αυξάνεται η αμοιβή για τις υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης, η αμοιβή προσαυξάνεται κατά 120% αντί 80%.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα διασφαλίσει στην πράξη την κατοχύρωση στην πράξη του ωραρίου και των αμοιβών.

Κυριακές

Παραμένει το γενικό καθεστώς αργίας.

Προστίθενται στις εξαιρέσεις που επιτρέπεται ήδη να λειτουργούν οι εξής κλάδοι:

Υπηρεσίες ταχυδρομικών υπηρεσιών
Δραστηριότητες παραγωγής υγειονομικών ειδών ή νοσηλευτικών υλικών, παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού,
Logistics

Kέντρα κοινών υπηρεσιών

Eπιχειρήσεις ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, επιχειρήσεις μεταλλίων και σκυροδέματος καθώς και data centers.
Μετά από άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας, εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων, εξωσχολικές δράσεις ιδιωτικών σχολείων, συντήρηση κτηρίων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων και προσαρμογή και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων.

Aπολύσεις

Παραμένουν όλες οι υφιστάμενες περιπτώσεις ακυρότητας της απόλυσης

Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης που σημαίνει επιστροφή του εργαζέμενου στην εργασία και καταβολή των μισθών του για την περίοδο μέχρι την επαναπασχόληση.

Απαγορεύεται η απόλυση όταν γίνεται επειδή ο εργαζόμενος άσκησε οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμά του (μέχρι σήμερα η επαναπρόσληψη ήταν στην κρίση του δικαστηρίου).

Προστίθενται στον κατάλογο άκυρων απολύσεων:

Για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης,
του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου,
εργαζόμενων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια,
εργαζόμενων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας,
τηλεργαζόμενων που άσκησαν δικαίωμα αποσύνδεσης.
Αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Αν απολυθείς εργαζόμενος αποδείξει ενώπιον δικαστηρίου πραγματικά περιστατικά, ικανά να στηρίξουν την πεποίθηση ότι η απόλυσή του είναι άκυρη, εναπόκειται στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση είναι έγκυρη.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, το δικαστήριο, αντί οποιασδήποτε άλλης συνέπειας, μετά από αίτημα είτε του εργαζόμενου είτε το εργοδότη, επιδικάζει υπέρ του εργαζόμενου ποσό πρόσθετης αποζημίωσης. Η πρόσθετη αποζημίωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τις αποδοχές 3 μηνών, ουτε μεγαλύτερη από το διπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης.

Εάν δεν υποβληθεί αίτημα από καμία πλευρά, τότε το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει την επαναπρόσληψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ