Ο πλήρης οδηγός για το 800άρι: Πώς θα κάνετε τη δήλωση, πότε θα διορθώσετε, πότε θα εισπράξετε

Οι τρεις ευκαιρίες για δήλωση βάσει ΑΦΜ - Όλη η διαδικασία για την υποβολή της δήλωσης

Ο πλήρης οδηγός για το 800άρι: Πώς θα κάνετε τη δήλωση, πότε θα διορθώσετε, πότε θα εισπράξετε

Πλήρης είναι πλέον η εικόνα για το επίδομα των 800 ευρώ, τουλάχιστον για τους μισθωτούς καθώς οι αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση αναμονής προκειμένου να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα. Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε το τι θα γίνει με τις προθεσμίες: πότε πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις από εργαζόμενους και εργοδότες, πότε πρέπει να γίνουν οι διορθώσεις και πότε θα γίνουν οι πληρωμές. Πρακτικά, όλα θα γίνουν σε τρία «κύματα» με το πρώτο κύμα να είναι ήδη σε εξέλιξη. Όσοι… πιστοί προσέλθουν, έχουν πιθανότητες να πάρουν χρήματα μέσα στην  Μεγάλη Εβδομάδα.

Όσοι τηρήσουν τις προθεσμίες του πρώτου γύρου υποβολής δηλώσεων έχουν πιθανότητες να εισπράξουν το ποσό από τις 15 έως τις 17 Απριλίου δηλαδή μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση του εργοδότη ώστε αυτός με τη σειρά του να στείλει το «κλειδί» για την υποβολή της δήλωσης του εργαζόμενου που είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου. Σήμερα, 06/04 για παράδειγμα, επιτρέπεται η υποβολή δηλώσεων μόνο από τους εργαζόμενους που έχουν ΑΦΜ που τελειώνει σε 6. Αν για κάποιο λόγο δεν γίνει η δήλωση σήμερα (είτε γιατί ο εργαζόμενος χάσει την ημερομηνία είτε γιατί ο εργοδότης δεν θα έχει κάνει ακόμη τη δική του δήλωση) θα υπάρξουν δύο ακόμη ευκαιρίες για τα «6άρια»: μια στις 16 Απριλίου και μια στις 26 Απριλίου. Ο πρώτος γύρος πληρωμών θα γίνει στις 15-17 Απριλίου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αφορά σε περισσότερους από 400-500 χιλιάδες εργαζόμενους. Ο αριθμός των εργαζομένων που θα μπει σε καθεστώς αναστολής αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 1,2-1,3 εκατομμύρια κάτι που θα φανεί οριστικά έως τις 20 Απριλίου οπότε εκπνέει η προθεσμία από τον εργοδότη προκειμένου να κάνει τη σχετική δήλωση.

Τρεις θα είναι και οι ευκαιρίες των διορθώσεων από όσους κάνουν λάθος: Ο πρώτος κύκλος θα γίνει από τις 11 έως τις 13 Απριλίου, ο δεύτερος από τις 21 έως τις 23 Απριλίου και ο 3ος από την 1η έως την 3η Μαϊου.

Ο πλήρης χάρτης με τις ημερομηνίες έχει ως εξής:

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΕΩΣ 10/04
ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΈΩΣ 20/04
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
11-Απρ11-Απρ21-Απρ
22-Απρ12-Απρ22-Απρ
33-Απρ13-Απρ23-Απρ
44-Απρ14-Απρ24-Απρ
55-Απρ15-Απρ25-Απρ
66-Απρ16-Απρ26-Απρ
77-Απρ17-Απρ27-Απρ
88-Απρ18-Απρ28-Απρ
99-Απρ19-Απρ29-Απρ
010-Απρ20-Απρ30-Απρ
ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ
Ανεξαρτήτως ΑΦΜ11-13/0421-23/0401-3/05
ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ
Ανεξαρτήτως ΑΦΜ15-17/0425-27/0405-07/05
  • Η πρόσβαση στο μηχανισμό εφαρμογής των μέτρων στήριξης τωνεργαζομένων πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών Taxisnet.
  • Επιβεβαιώστε με την επιλογή «Εξουσιοδότηση» την συγκατάθεσή σας ώστε η εφαρμογή του Ειδικού Μηχανισμού εφαρμογής των μέτρων στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία [https://supportemployees.yeka.gr ] να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών
  • Τα πεδία ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ συμπληρώνονται αυτόματα και προκύπτουν από διασύνδεση με το μητρώο επιχειρήσεων-εργαζόμενων (Τρέχουσα Κατάσταση) του ΠΣ Εργάνη και το μητρώο φυσικών προσώπων της Α.Α.Δ.Ε..
  • Τα πεδία ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ συμπληρώνονται υποχρεωτικά και παρέχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων με γραπτά μηνύματα (sms) και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (E-mail)
  • Για να υποβληθεί η Δήλωση Εργαζόμενου πρέπει απαραίτητα, να έχει προηγηθεί, η Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον εργαζόμενο που θέλει να υποβάλλει τη Δήλωση. Τότε τα στοιχεία του εργοδότη (ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ, ΑΦΜ και ΑΜΕ) συμπληρώνονται αυτόματα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη. Στις περιπτώσεις που περισσότεροι εργοδότες έχουν κάνει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων για τον υποβάλλοντα εργαζόμενο, τότε από τη λίστα «Επιλογή Υπεύθυνης Δήλωσης» ο εργαζόμενος επιλέγει τον εργοδότη που επιθυμεί να συμπεριλάβει στη δήλωση.
  • Τα πεδία:
  1. ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤ. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ,
  2. Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί [. . .]
  3. γ) Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 [ . . .] με [. . .] την [. . .],

συμπληρώνονται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

  • Τα πεδία που αναφέρονται σε μίσθωση πρώτης κατοικίας,

α) ΜΙΣΘΩΝΩ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

β) ΑΦΜ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ

γ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ και

δ) Δ/ΝΣΗ ΜΙΣΘΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

μπορούν να συμπληρωθούν μόνο όταν το πεδίο «Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί» έχει την τιμή «λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής».

  • Στα πεδία ΤΡΑΠΕΖΑ και ΙΒΑΝ ο εργαζόμενος δηλώνει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο επιθυμεί να κατατεθεί το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ