Μια προς μια οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που φέρνει το υπουργείο Εργασίας

Αποφεύγονται -για την ώρα- τα δυσάρεστα ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Μια προς μια οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που φέρνει το υπουργείο Εργασίας

Ελλείψει δυνατότητας για ουσιαστικές παροχές με δημοσιονομικό κόστος, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στα υπουργεία να ανασύρουν όποια θετική διάταξη μπορεί να ανασυρθεί ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Εργασίας ανταποκρίθηκε άμεσα. Έτσι, στο νομοσχέδιο με τις ασφαλιστικές και εργασιακές διατάξεις που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, δεν θα υπάρχει η παραμικρή διάταξη που να «τορπιλίζει» το κλίμα που θέλει να φτιάξει το Μέγαρο Μαξίμου.

Όλες οι «κακές» διατάξεις που πρέπει να περάσουν στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης θα σταλούν στη Βουλή αργότερα, για να «χαθούν» σε ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο που θα πρέπει να κατατεθεί για να κλείσει η 3η αξιολόγηση. Εκκρεμότητες που αφορούν στον υπολογισμό των συντάξεων, οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, το αυστηρότερο καθεστώς προκήρυξης των απεργιών και άλλες απαιτήσεις της 3ης αξιολόγησης δεν βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια για να «προβληθούν» ανέξοδες δημοσιονομικά παροχές και επιμέρους διευκολύνσεις όπως οι ακόλουθες:

  • Θα προβλέπεται άτοκη επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών αφού προηγηθεί συμψηφισμός με οφειλές σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους εκκρεμεί η διαδικασία εκ νέου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα κέρδη του 2016, θα τους παρέχεται η δυνατότητα ή να εισπράξουν τα επιστρεφόμενα ποσά (μετά τον συμψηφισμό με οφειλόμενα ποσά) ή να αφήσουν τα χρήματα ως «πιστωτικό υπόλοιπο» προκειμένου αυτό να συμψηφιστεί με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές. Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη εικόνα από τις φορολογικές δηλώσεις και γνωρίζει ότι αυτοί που θα διεκδικήσουν επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών είναι μετρημένοι. Οι περισσότεροι θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
  • Ξεμπλοκάρει η καταβολή επικουρικών συντάξεων για όσους είχαν υποβάλλει αίτηση μετά την 1/1/2015. Και αυτό διότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση η οποία επιλύει το ζήτημα του υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων σε ότι αφορά τον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014. Λόγω της συγκεκριμένης εκκρεμότητας, ουσιαστικά το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης δεν έχει απονείμει συντάξεις οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν μετά την 1/1/2015. Και μετά τη διάταξη όμως θα χρειαστούν μήνες προκειμένου η όλη υπόθεση να μπει σε μια σειρά.
  • Καταργείται η υποχρέωση μηχανικών και δικηγόρων να καταβάλλουν εισφορές μόνο λόγω εγγραφής του στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ή στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας. Υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν εφεξής μόνο από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στις Δ.Ο.Υ και για όσο διάστημα αυτή διαρκεί.
  • Παρέχεται στους αγρότες η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης με χαμηλή εισφορά. Ο μέγιστος πλασματικός χρόνος θα μπορεί να φτάσει στα επτά χρόνια όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους ενώ το μηνιαίο κόστος θα ανέρχεται περίπου στα 80 ευρώ.
  • Περιλαμβάνεται η η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων, τιςυπερωρίεςστο σύστημα Εργάνη, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί με περισσότερα στοιχεία.
  • Προβλέπονται μέτρα αυτοματοποίησης των διαδικασιών που θα οδηγούν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης, έως και για τρειςημέρες σε περίπτωση που μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας θα διαπιστώνονταιεκτροπέςαπό την εργατική νομοθεσία.
  • Επεκτείνεται η προστασία που η εργατική νομοθεσία προβλέπει για τη μητρότητα και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας.
  • Θα γίνονται δίκες εξπρές για μισθολογικές αξιώσεις και εργατικές διαφορές προκειμένου να απονέμεται η ταχύτητα η δικαιοσύνη στους εργαζόμενους τα δικαιώματα των οποίων καταπατώνται από τους εργοδότες.
  • Θα λαμβάνει επίδομα ανεργίας όποιος έχει θεωρήσει ως μονομερή βλαπτική μεταβολή το γεγονός ότι δεν εισπράττει το μισθό του εγκαίρως. Δηλαδή, ο παρέχων απλήρωτη εργασία, θα μπορεί να καταγγέλλει τη σύμβαση με τον εργοδότη του θεωρώντας ότι έχει υποστεί μονομερή βλαπτική μεταβολή και εκτός από το δικαίωμα να διεκδικήσει τους μισθούς και την αποζημίωσή του, θα μπορεί να εισπράττει και το επίδομα ανεργίας με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για όσους καταγγέλλεται η σύμβασή τους.
  • Ενθαρρύνεται η διαδικασία κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης των πασχόντων από ψυχικά νοσήματα. Το νομοσχέδιο, προβλέπει ρυθμίσεις για τη μη αναστολή ή περικοπή της αναπηρικής τους σύνταξης σε περίπτωση ανάληψης εργασίας, εφόσον αυτή ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ