Η απολύση συναδέλφου προκαλεί επιπτώσεις στην υγεία αυτών που μένουν πίσω

Η απολύση συναδέλφου προκαλεί επιπτώσεις στην υγεία αυτών που μένουν πίσω
Πως επιρρεάζει την υγεία των εργαζομένων μια πιθανή απόλυση ενός συναδέλφου; Μια ομάδα Φινλανδών επιστημόνων ασχολήθηκε με αυτό το θέμα και βρήκαν τι επιπτώσεις έχουν.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 22.430 υπαλλήλους που εξακολουθούσαν να εργάζονται ενώ οι συνάδελφοί τους είχαν απολυθεί. Διαπίστωσαν ότι οι απολύσεις είχαν αρνητικές επιπτώσεις σε ποσοστό 18% των υπαλλήλων που δεν έχασαν τη δουλειά τους.

Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι κινδύνευαν κατά 5 φορές περισσότερο από πριν, να πεθάνουν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Στα 7,5 χρόνια που κράτησε η μελέτη, όσοι έμειναν στην εργασία τους έπειτα από απολύσεις πολλών συναδέλφων τους, όχι μόνο είχαν διπλασιάσει κατά πολύ τον κίνδυνο θανάτου τους από καρδιά ή κάποιο εγκεφαλικό αλλά, έπαιρναν και τακτικά άδειες λόγω κάποιας ασθένειας, συγκριτικά με άλλους υπαλλήλους που δεν είχαν βιώσει στη δουλειά τους απολύσεις συναδέλφων τους.

Το εκπληκτικό ήταν ότι οι υπάλληλοι που ήταν μόνιμοι σε μια εργασία είχαν επηρεαστεί πολύ περισσότερο ψυχολογικά, από τους υπαλλήλους που εργάζονταν ως έκτακτο προσωπικό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μαζικές απολύσεις και οι αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας επηρεάζουν αρνητικά τους εργαζόμενους που παραμένουν στις θέσεις τους καθώς, οι απαιτήσεις αυξάνονται αλλά και γιατί νιώθουν όλο και πιο μεγάλο το άγχος μια πιθανής δικής τους αποχώρησης.

Ο εργαζόμενος νιώθει ότι χάνει τον έλεγχο της δουλειάς του και αυτό επιδεινώνει την υγεία του. Το στρες αυξάνεται και ο κίνδυνος ενός καρδιακού επεισοδίου ή ενός εγκεφαλικού είναι πλέον ορατός.

Όπως αποφάνθηκαν οι επιστήμονες, η ψυχική οδύνη που νιώθει ο υπάλληλος αυτός είναι παρόμοια με τον χωρισμό ή με το θάνατο του/της συντρόφου του.

Το άσχημο είναι ότι οι απολύσεις, είναι πλέον τακτικό φαινόμενο στις μέρες μας' όπως λένε οι ειδικοί, γι' αυτό πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν, τόσο από πολιτικούς όσο και από επιχειρηματίες, τέτοιου είδους μελέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ