Οι τρεις παροχές που «ψήνονται» για τους ανέργους

Οι τρεις παροχές που «ψήνονται» για τους ανέργους
Και σύνδεση στο Internet. Και tablet. Και δωρεάν εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά και χαλάρωση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας καθώς το τελευταίο έχει γίνει είδος …υπό εξαφάνιση. Υποσχέσεις ή ρεαλιστικά σχέδια τα οποία πρόκειται σύντομα να υλοποιηθούν; Ιδού ποιοι είναι οι σχεδιασμοί.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 oγενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτραπεί η δωρεάν ή με μειωμένο κόμιστρο είσοδος στους ανέργους στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το ζήτημα βέβαια που θα φανεί το επόμενο διάστημα, είναι το ποιοι θα είναι οι άνεργοι στους οποίους θα δοθεί αυτό το προνόμιο. Βάσει νόμου, το δικαίωμα μειωμένης μετακίνησης παρέχεται μόνο εφόσον το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών έχει προβλέψει την εγγραφή αντίστοιχης πίστωσης στις κατηγορίες δαπανών του προϋπολογισμού του και υπογράψει σύμβαση με τον ΟΑΣΑ στην οποία αναφέρονται ρητά οι κατηγορίες δικαιούχων που καλύπτονται, το αντίτιμο της παροχής καθώς και ο τρόπος καταβολής του. Άρα, πριν ανακοινωθεί οτιδήποτε, το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να καθορίσει ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και ποιο το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Η υπόθεση δεν είναι απλή καθώς οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ είναι 963 χιλιάδες ενώ ακόμη και να η παροχή εστιαστεί στους μακροχρόνια ανέργους, τότε μιλάμε για 507840 δικαιούχους. Να σημειωθεί ότι προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία τιμολογιακή μέριμνα για τους ανέργους κάτι που έχει οδηγήσει και σε αύξηση του φαινομένου της λαθρεπιβίβασης αλλά και σε μείωση των μετακινήσεων.

Η δεύτερη παροχή, φορά στην αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος ανεργίας. Τα στοιχεία του Ιουνίου που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ ανέδειξαν τη θλιβερή πραγματικότητα: Επίδομα τακτικής ανεργίας –αυτό το κουτσουρεμένο ποσό των 360 ευρώ- εισπράττουν αυτή τη στιγμή 79621 άτομα. Από αυτούς, το δικαίωμα να το εισπράξουν και τον επόμενο μήνα διατηρούν οι 64937. Πράγμα που σημαίνει ότι πλέον ούτε ο ένας στους 12 δεν εισπράττει το επίδομα των 360 ευρώ ενώ αν ληφθεί υπόψη και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, οι δικαιούχοι είναι περίπου ο ένας στους 10. Η συζήτηση για την αλλαγή των κριτηρίων έχει ήδη ανοίξει. Υπενθυμίζεται ότι για να πάρει κάποιος επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα, πρέπει να έχουν συμπληρώσει 125 ένσημα (σε αυτή την περίπτωση εισπράττει το επίδομα για πέντε μήνες) ενώ για να επιδοτηθεί για έναν χρόνο, απαιτούνται 250 ένσημα. Στο τραπέζι έχει πέσει η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων. Η όποια πρόταση θα εγκριθεί μόνο στην περίπτωση που βρεθούν κονδύλια για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Η τρίτη παροχή, είναι και το πιο πιθανό να υλοποιηθεί άμεσα καθώς έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια. Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος (μεταξύ των οποίων είναι οι άνεργοι) θα πάρουν ένα ποσό της τάξεως των 400-500 ευρώ για να αποκτήσουν σύνδεση στο internetγια 12 μήνες και μια επιταγή για να αγοράσουν tabletή laptop. Toθέμα είχε αναδείξει το fpress.grκαι τις λεπτομέρειες μπορείτε να τις θυμηθείτε ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ