«Κερκόπορτα» φοροδιαφυγής τα «e-wallets» - "Τηλε-παρέλαση" τραπεζών από το ΤΧΣ- To νέο Media Project

«Κερκόπορτα» φοροδιαφυγής τα «e-wallets» - "Τηλε-παρέλαση" τραπεζών από το ΤΧΣ- To νέο Media Project
ΗΛΙΑΣ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗΣ Τ.Χ.Σ.

Τι λένε οι εκπρόσωποι της Viva Wallet

Φουλ αισιόδοξος ο Ηλίας Ξηρουχάκης

"Τηλε-παρέλαση" τραπεζικών στελεχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έλαβε χώρα τις τελευταίες ημέρες με στόχο την παρουσίαση των δεικτών "ευημερίας" των 4 συστημικών τραπεζών. Σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές, τις τελευταίες ημέρες, στελέχη των 4 συστημικών τραπεζών, ανέλυσαν μέσω teleconference, στους αρμόδιους του Τ.Χ.Σ. τους... δείκτες τους. Είναι προφανές ότι το Ταμείο εν μέσω τραπεζικής κρίσης και με αφορμή και τα όσα συνέβησαν στον κλάδο σε Αμερική και Ευρώπη θέλει να γνωρίζει πως εξελίσσεται η... επένδυση του, αφού πολύ σύντομα θα κληθεί να πουλήσει τα ποσοστά που κατέχει σε αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συμμετέχει με ποσοστό 40,4% στην Εθνική, με 27% στην Πειραιώς, με 8,9% στην Alpha και με 1,4% στη Eurobank. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι κατέχει και το 69,5% στην Τράπεζα Αττικής. Για να επιστρέψω όμως στις συναντήσεις, θέλω να σας μεταφέρω ότι το αποτέλεσμα αυτών ήταν ιδιαίτερα θετικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμα και τα στελέχη του Ταμείου εμφανίστηκαν ικανοποιημένα από την εικόνα που διαμορφώνεται στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Μάλιστα σε αυτές τις τηλε-συναντήσεις ειπώθηκε ότι σε ανάλογες παρουσιάσεις που γίνονται και σε ξένους αναλυτές η αντιμετώπιση είναι ανάλογη. Οι ξένοι υποστηρίζουν ότι με βάση τους δείκτες τους και τις προοπτικές τους, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από πολλές ευρωπαϊκές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποια μεγάλα ξένα funds τσιμπάνε χαρτιά από το ταμπλό και μάλιστα εντελώς αθόρυβα.

Θεωρώ ότι ίσως αυτές οι τηλεδιασκέψεις έδωσαν την δυνατότητα στον Ηλία Ξηρουχάκη δ.σ. του ΤΧΣ, να δημοσίευσε ένα άρθρο ιδιαίτερα αισιόδοξο για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών. Μεταξύ άλλων γράφει: "Παρά τις πρόσκαιρες πιέσεις που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες στις αποτιμήσεις τους κατά την πρόσφατη τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος, αποτέλεσε την έκπληξη, ξεπέρασε γρήγορα τις πιέσεις δείχνοντας ισχυρή αντοχή. Απέδειξε ότι είναι πλήρως θωρακισμένος κεφαλαιακά, από απόψεως λειτουργικής κερδοφορίας και κυρίως ρευστότητας. Τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα έχουν επιτύχει μεγάλης κλίμακας εξυγίανση των ισολογισμών τους, σημαντική ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών και επιστροφή σε δυναμική και ανοδική τροχιά κερδοφορίας, διασφαλίζοντας όχι μόνο αντοχή απέναντι σε διεθνείς κλυδωνισμούς, αλλά σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια".

«Κερκόπορτα» φοροδιαφυγής τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια»;

Πριν από κάποιους μήνες βρέθηκα σε ένα τραπέζι με κάποιους φίλους μου, που "τρέχουν" επιχειρήσεις με σχετικά περιορισμένο προσωπικό. Εκεί που τα λέγαμε με ρώτησαν (σ.σ. θεώρησαν ότι θα ξέρω) γιατί οι περισσότεροι υπάλληλοι τους ζητούν να τους βάζουν την μισθοδοσία στην viva wallet. Για να είμαι ειλικρινής δεν το γνώριζα, οπότε αυτή η κουβέντα μου έδωσε την αφορμή για να αρχίσω να το ψάχνω. Μετά από έρευνα διαπίστωσα ότι ο λόγος δεν ήταν άλλος από το γεγονός ότι στην Viva όπως και σε άλλα ηλεκτρονικά πορτοφόλια η εφορία δεν μπορούσε να κατασχέσει τα λεφτά αν και εφόσον υπήρχαν οφειλές προς το δημόσιο. Και αυτό γιατί ο μόνος τρόπος για να κοινοποιηθεί κατάσχεση εις βάρος οφειλέτη που έχει λογαριασμό στη Viva ήταν να κοινοποιηθεί χειρόγραφα κάτι που προϋπόθετε τεράστιο γραφειοκρατικό όγκο και ουσιαστικά αποδεικνύονταν στην πράξη ανεφάρμοστο. Προφανώς και κάποιος που χρωστάει στην εφορία βρήκε έναν επιπλέον τρόπο για να διασφαλίζει τα χρήματα του πέραν του ακατάσχετου λογαριασμού που διατηρεί σε κάποια από τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και η Viva Wallet δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα μέσω του οποίου η εφορία μπορούσε να εκδίδει αυτόματα και ηλεκτρονικά τα κατασχετήρια. Έτσι, καθώς το «παράθυρο» ήταν κοινό μυστικό στην αγορά, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι πελάτες που έχουν «ανοικτούς λογαριασμούς» με το δημόσιο. Για να γίνει ηλεκτρονικά μια κατάσχεση, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κοινοποιεί τις σχετικές εντολές στο διατραπεζικό σύστημα του Τειρεσία. Όμως σε αυτό, δεν έχουν ενταχθεί ακόμη τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» και γι’ αυτό παρατηρείται το κενό. Επικοινώνησα πρόσφατα με στελέχη της Viva και διαπίστωσα τα εξής: Η Viva επρόκειτο να ενταχθεί στο σύστημα, ήταν θέμα χρόνου όπως μου είπαν, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται αυτόματα η όποια διαδικασία απαιτήσει η εφορία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Την ίδια στιγμή μου μετέφεραν ότι η ΑΑΔΕ βλέπει online όλες τις κινήσεις των πελατών της και δεν τίθεται κανένα ζήτημα απόκρυψης εσόδων ή άλλων παράνομων συναλλαγών. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» που ναι μεν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά έχουν έδρα στο εξωτερικό.

Τι ενώνει τον Διονύση Παναγιωτάκη με Γιώργο Κουβαρά και Χριστίνα Πολίτη

O Διονύσης Παναγιωτάκης προχωρά ολοταχώς στην δημιουργία ενός μιντιακού ομίλου που θα εκτείνεται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο έως και τα διαδικτυακά portals. . Θα μου πείτε ότι αυτά τα έχετε διαβάσει και ότι δεν σας γράφω κάτι καινούριο. Σωστά. Αυτό όμως που δεν έχετε διαβάσει είναι ότι πρόσφατα προχώρησε σε δύο εξαγορές-συνεργασίες που δεν τις ξέρετε. Η πρώτη είναι με το site dailypost.gr το οποίο διαχειρίζονται οι έγκριτοι δημοσιογράφοι Γιώργος Κουβαράς και Σταμάτης Ζαχαρός και η δεύτερη είναι το cosmopoliti.gr της γνωστής κοσμικογράφου Χριστίνας Πολίτη. Μάλιστα η τελευταία είναι πολύ πιθανό να αναλάβει και τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι One ιδιοκτησίας Δ. Παναγιωτάκη. Ο δραστήριος επιχειρηματίας μου λένε ότι βρίσκεται στην αναζήτηση και ενός ραδιοφωνικού σταθμού ο οποίος θα πλαισιώσει τηλεόραση και ίντερνετ. Ωστόσο ακόμα δεν έχει βρει κάτι ενδιαφέρον. Η έρευνα συνεχίζεται εντατικά….

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ