JP Morgan Chase: στο (προ)εκλογικό παιχνίδι- Πρόσω ολοταχώς για Attica Group, Intrakat και Αlumil

 JP Morgan Chase: στο (προ)εκλογικό παιχνίδι- Πρόσω ολοταχώς για Attica Group, Intrakat και Αlumil

Η JP Morgan Chase παίρνει θέση στην (προ)εκλογική διαδικασία- ακολουθώντας την...πεπατημένη συνολικά των αμερικανικών οίκων (και ευρωπαϊκών).

...και η JP Morgan Chase στο (προ)εκλογικό παιχνίδι.

"Η προσδοκία μας είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει κυβέρνηση, είτε ως πλειοψηφία, είτε ως κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να υλοποιεί εποικοδομητική πολιτική ατζέντα για τη χώρα..." Με αυτό το μότο η JP Morgan Chase παίρνει θέση στην (προ)εκλογική διαδικασία- ακολουθώντας την...πεπατημένη συνολικά των αμερικανικών οίκων (και ευρωπαϊκών). Αυτό είναι το "βασικό σενάριο" για τον πανίσχυρο επενδυτικότραπεζικό κολοσσό, που ωστόσο προεξοφλεί αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά, στον δρόμο προς τις εκλογές. Ο Pablo Bassi- επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την ογκώδη έκθεση (σ.σ. 250 σελίδων)- παραμένει- σε γενικές γραμμές- θετικός για τα ελληνικά ομόλογα- αν και με χαμηλότερο περιθώριο από τα αντίστοιχα ιταλικά-. Ενδιαφέρον το ότι στην έκθεση γίνεται λόγος για απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024. Η JPMC παίρνει θέση και για την τραγωδία των Τεμπών, στην γραμμή και όσων άλλων οίκων έχουν προηγηθεί, θεωρώντας την game changer, αναφερόμενη επίσης στο γεγονός πως η αναμέτρηση της 21ης Μαϊου είναι η πρώτη μετά από 10ετίες που στο πρώτο κόμμα δεν θα πιστωθεί το μπόνους (των 50 εδρών).

Intrakat: Ανοίγει τα "χαρτιά" του ο Εξάρχου.

Κοινή εκτίμηση στην αγορά, πως με το deal Intrakat με ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ αλλάζουν πολλά στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο-υποδομές. Ωστόσο, μένουν να αποσαφηνιστούν αρκετά ως προς την στρατηγική του νέου mega σχήματος, ερωτήματα υπάρχουν με την αγορά να περιμένει απαντήσεις από την τοποθέτηση-σήμερα Τρίτη- του Αλέξανδρου Εξάρχου. Η πληροφορία, που κυκλοφόρησε χθες αφορούσε σε μία από τις ενέργειες της διοίκησης να προχωρήσει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου-που φέρεται πως θα ξεπεράσει τα 50 εκατ.- θυμίζοντας πως η Intrakat ολοκλήρωσε-αρχές έτους- αμκ 100 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά στο τίμημα εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ-από τα 214 εκατ.- τα 100 εκατ. είναι άμεσα καταβλητέα (cash) για τον κατασκευαστικό βραχίονα, περί τα 80 εκατ. για έκδοση εγγυητικών, δανειακές υποχρεώσεις και 34 εκατ. με την αιρεσιμότητα επίτευξης ebitda 30-35 εκατ. το 2023.

Αlumil: Αν έδειχνε ενδιαφέρον ο Γιώργος Μυλωνάς.

Η Alumil είναι από τους πλέον εξαγωγικούς ομίλους της χώρας, με παρουσία σε 5 ηπείρους, σε 70 χώρες, με 12 εργοστάσια στην Ευρώπη, απασχολεί 2.700 εργαζομένους, έχει 32 θυγατρικές, και...και...όμως στο χρηματιστηριακό ταμπλό το "κοντέρ" γράφει 72,93 εκατ. (χρηματιστηριακή αξία). Στα 2,25 ευρώ η μετοχή με άνοδο 3,69% και αρκετές συναλλαγές, μετά από καιρό. Ο όμιλος μεγεθύνεται επιχειρηματικά, επεκτείνεται εξαγωγικά, αναλαμβάνει ορισμένες από τις πλέον σύνθετες κατασκευές διεθνώς αλλά αποτιμάται λιγότερα απ' όσα λ.χ. το 2008 (στα 110 εκατ. ). Η αγορά εκτιμά λειτουργική κερδοφορία (ebitda) 65 plus εκατ. (52,4 εκατ. στο 9μηνο) δηλαδή περίπου όσο αποτιμάται η εισηγμένη. Να θυμίσουμε ότι τα προ φόρων στο 9μηνο ανήλθαν σε 43,8 εκατ. από τα 26,6 εκατ. για το σύνολο του 2021 !. Το δε 2008 (χρήση 2007) μόλις 17 εκατ. Το...παράπονο της επενδυτικής κοινότητας η μη ενεργός παρουσία του βασικού μετόχου στα της αγοράς, με συνέπεια την deep under value αποτίμηση της Alumil.

Attica Group: Πρόσω ολοταχώς.

Κύκλος εργασιών 530 εκατ. (από 348 εκατ. το 2021), κέρδη ebitda στα 57,7 εκατ. ενισχυμένα κατά 37% ενδεικτικά στοιχεία από τα αποτελέσματα 2022 του ομίλου συμμετοχών. Επί της ουσίας holding (SuperFast, Blue Star Ferries, Hellenic Sea Ways e.t.c) με θεαματική αύξηση μεγεθών παρά την επιβάρυνση (73%) των ναυτιλιακών καυσίμων. "Φρένο" όμως από το υπέρβαρο χρηματοοικονομικό κόστος- καθώς βαρύνεται με καθαρό δανεισμό 410 εκατ. (στα 497 εκατ. συνολικά) που θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 80 εκατ. μετά την απορρόφηση της ΑΝΕΚ. Ενδεικτικό, το γεγονός πως το 2022 η διοίκηση πλήρωσε για τόκους 20,5 εκατ. (με μέσο επιτόκιο 3,96%) από 16 εκατ. το 2021. Παρ' όλα αυτά το 2022 "έδειξε" τα μεγέθη που μπορεί να επιτύχει η διοίκηση σε μία χρονιά με αυξημένες πληρότητες σε όλες τις γραμμές, που δραστηριοποιούνται οι εταιρείες του ομίλου. Στα 513,6 εκατ. η αποτίμηση, επίπεδα που είχε γίνει το deal Παναγόπουλου-Βγενόπουλου το 2007.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ