Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας: Θέτει ερωτήματα για την ασφάλεια κατοίκων και εργαζομένων στα ΕΛΠΕ

Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας: Θέτει ερωτήματα για την ασφάλεια κατοίκων και εργαζομένων στα ΕΛΠΕ

«Δεν θα επιτρέψουμε να κινδυνεύσει, η Υγεία και η Ασφάλεια των ανθρώπων που έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε» αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας Δυτικής Αττικής.

Βιομηχανική περιοχή το Θριάσιο πεδίο και τέθηκε θέμα ασφάλειας των εργαζομένων από το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας Δυτικής Αττικής, που με ανακοίνωσή του που αναφέρεται στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή.

Για τις περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά, η πρόβλεψη των επαγγελματικών κινδύνων και των πιθανών συνεπειών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης προβλέπονται από την «οδηγία Σεβέζο».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Το ΕΚΕΔΑ στην πορεία των ετών ιστορίας του, έχει αποδείξει διαχρονικά την προσήλωση του στην προάσπιση της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς αντιλαμβανόμενο το ιδιαίτερα κρίσιμο θεσμικό του ρόλο.

Σε αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε όταν αποστείλαμε επιστολή στον Γενικό Διευθυντή Διυλιστηρίων στις 28/2/23, ζητώντας του ενημέρωση για το πρόσφατο συμβάν στην μονάδα U-32 στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ελευσίνας των ΕΛΠΕ. Η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία και τους φορείς της και άλλες φορές στο παρελθόν και ευλόγως πέραν της ενημέρωσης, ζητήσαμε και ενημέρωση για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, εφόσον και αν υφίσταται.

Αντί της αρμόδιας απάντησης όμως, ενημερωθήκαμε για μια ανακοίνωση της ΕΥΑΕ των εργαζομένων στην εγκατάσταση, όπου κρίνουν τη συνέχιση λειτουργίας της μονάδας ως επικίνδυνη και ζητούν, βάσει των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο νόμος που διέπει της λειτουργία των ΕΥΑΕ, την άμεση παύση της εν λόγω μονάδας.

Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε το συγκεκριμένο θέμα που εγείρει σοβαρά ζητήματα ασφαλείας τόσο των εργαζομένων στην εγκατάσταση, όσο και των κατοικημένων περιοχών, πέριξ αυτής καθώς ως φαίνεται, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν σε αυτό, δεν αρκούσαν για να θορυβηθούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

Θα κινηθούμε λοιπόν σε απόλυτα θεσμικό επίπεδο και πάντα σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να κινδυνεύσει, η Υγεία και η Ασφάλεια των ανθρώπων που έχουμε βαθιά υποχρέωση και ευθύνη να προστατέψουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ