Ευάγγελος Μυτιληναίος: Εξελέγη πρόεδρος της Eurometaux - Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Εξελέγη πρόεδρος της Eurometaux - Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι ο πρώτος Έλληνας που ηγείται της εκπροσώπησης ενός από τους ισχυρότερους κλάδους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Διευθύνων Σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας MYTILINEOS που δραστηριοποιείται στους τομείς Μεταλλουργίας και Ενέργειας, εξελέγη Πρόεδρος της Eurometaux, της Πανευρωπαϊκής Ένωσης βιομηχανιών μη-σιδηρούχων μετάλλων, κατά τη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης μελών. Διαδέχεται τον Mikael Staffas, CEO της Boliden Σουηδίας που κατείχε τη θέση από τον Οκτώβριο του 2018.

Ο Γενικός Διευθυντής της Eurometaux, Guy Thiran, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο στη θέση του νέου μας Προέδρου. Η πλούσια εμπειρία του στους τομείς παραγωγής αλουμινίου και ενέργειας τον καθιστά εξαιρετικό οδηγό της βιομηχανίας μας εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Ενώ η Ευρώπη δεσμεύεται να αναβαθμίσει την στρατηγική της αυτονομία στον τομέα των μετάλλων και υδρογονανθράκων που είναι απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση, είναι σημαντικό να αναθέσουμε την εκπροσώπησή μας σε έναν πραγματικό ηγέτη της βιομηχανίας με δραστηριότητα που διατρέχει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, από την εξόρυξη μέχρι το τελικό προϊόν.

Την ίδια στιγμή, ευχαριστούμε τον Mikael Staffas για την εξαιρετική καθοδήγησή του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Υπό την Προεδρία του, το θέμα της ασφάλειας πρώτων υλών κατέκτησε την κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας. Ο Mikael ηγήθηκε υποδειγματικά κι έδειξε στην πράξη ότι τα υψηλά στάνταρ βιωσιμότητας είναι καταλυτικά στη διαφοροποίηση της βιομηχανίας διεθνώς. Παράλληλα, έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη συνδιαμόρφωσης ευρωπαϊκών πολιτικών για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου παγκοσμίως.»

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε μετά την εκλογή του:

«Είναι τιμή μου που αναλαμβάνω Πρόεδρος της Eurometaux, σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις βιομηχανίες μας. Είναι καιρός να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή όχι μόνο για το μέλλον της βιομηχανίας μη σιδηρούχων μετάλλων, αλλά και για την ευρωπαϊκή οικονομία. Για την προστασία των αξιών μας και της δύναμης του κλάδου μας, που αντιμετωπίζει πλέον πολλαπλές απειλές. Μέσα στις πρώτες μας προτεραιότητες θα είναι η επάρκεια ανταγωνιστικής ενέργειας για όλους, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, κοινωνική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη. Θα δουλέψουμε σκληρά.

Είμαι αποφασισμένος να καταβάλω προσωπική προσπάθεια και είμαι σίγουρος ότι μπορώ να βασιστώ σε όλη την ομάδα της Eurometaux και στα μέλη μας, για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Πρόθεσή μου, ως νεοεκλεγέντος Προέδρου, είναι να προσεγγίσω τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να εργαστώ για άμεσες και αποτελεσματικές δράσεις.

Και σύμφωνα με την ιστορία της Eurometaux, δεν θα σταματήσουμε στην απλή επισήμανση του προβλήματος: θα φέρουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας μας και θα διασφαλίσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας».

Τα επόμενα δύο χρόνια, η Eurometaux, υπό την προεδρία του Ευ. Μυτιληναίου, θα δώσει έμφαση στη συνεργασία τόσο με τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε., προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία μετάλλων, εν μέσω αυτής της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης.

Σημαντικοί στόχοι θα είναι επίσης η ολοκλήρωση του επικείμενου νόμου για τις πρώτες ύλες της Ε.Ε. (Raw Materials Act) και η ενθάρρυνση επενδύσεων για ευρωπαϊκές δραστηριότητες εξόρυξης, διύλισης και ανακύκλωσης. Άλλες κορυφαίες προτεραιότητες θα περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα χημικά προϊόντα (REACH), τις νέες πολιτικές due diligence της Ε.Ε., τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM) και το πλαίσιο για τα βιώσιμα προϊόντα.

Σχετικά με την Eurometaux: Πρόκειται για την ένωση που εκπροσωπεί τους βιομηχανικούς κλάδους μη-σιδηρούχων μετάλλων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλείων, των μεταλλουργιών, της μεταποίησης και της ανακύκλωσης των βασικών μετάλλων, των πολύτιμων μετάλλων και των δευτερευόντων μετάλλων. Συνολικά ο κλάδος απασχολεί άμεσα 500.000 άτομα σε περισσότερες από 900 εγκαταστάσεις, με ετήσιο κύκλο εργασιών €120 δισ.

Χρήσιμα στοιχεία:

• Ο κλάδος των μη σιδηρούχων μετάλλων έχει ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €120 δισ., με πάνω από 47 εκατ. τόνους ετήσιας παραγωγής.
• Τα μέταλλα παρέχουν στην ευρωπαϊκή καινοτομία και σε ένα ευρύ φάσμα άλλων βιομηχανιών βασικά υλικά για επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Λόγω της ανθεκτικότητας τους, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να πολλαπλασιάσουν την αξία τους στην ευρωπαϊκή οικονομία. (Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη επαναχρησιμοποιεί : 90% μέταλλα που προέρχονται από κατασκευές κτιρίων, 90% μέταλλα που προέρχονται από τον τομέα των μεταφορών και 60% μέταλλα από ανακυκλωμένες συσκευασίες)

Η βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων, ιδίως στην Ευρώπη, σημειώνει συνεχή πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων και της ενέργειας. Συνολικά, η βιομηχανία μετάλλων στην Ευρώπη έχει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες άλλες περιοχές του κόσμου και θα συνεχίσει να λειτουργεί με τα υψηλότερα πρότυπα.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurometaux πρόσφατα έστειλε επιστολή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους αρμόδιους Επιτρόπους, εκφράζοντας την ανησυχία της για την δραματική αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την επίτευξη των στόχων του Green Deal, αλλά και την ίδια τη βιομηχανία που πρέπει να καλύψει υπέρογκα κόστη για να συνεχίσει τη λειτουργία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ