Άκτωρ: Συνεχίζονται οι εργασίες για τον νέο λιμένα Ηγουμενίτσας με παράδοση το 2023

  Άκτωρ: Συνεχίζονται οι εργασίες για τον νέο λιμένα Ηγουμενίτσας με παράδοση το 2023

Το έργο αναμένεται να παραδοθεί το 2023

 

Συνεχίζονται οι εργασίες για την αναβάθμιση του Λιμένα Ηγουμενίτσας από την ανάδοχο εταιρεία "Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΤΟΜΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.", προϋπολογισμού 73,7 εκ. € για τη λειτουργική ολοκλήρωση του σχεδίου ανάπτυξής του στα πρότυπα των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, που αναμένεται να παραδοθεί το 2023.

Το έργο του Νέα Λιμένα Ηγουμενίτσας επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Βαγγέλη Κυριαζόπουλο.

Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του έργου δηλώνοντας "Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί οι επενδύσεις προχώρησαν με μεγάλη ταχύτητα και πια ολοκληρώνονται -όπως με ενημέρωσαν- εντός του επόμενου έτους για ένα πλήρες λιμάνι, εμπορικό και επιβατικό, ως είχαμε δεσμευθεί. Η Ηγουμενίτσα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι, θα το κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο, ακόμα καλύτερο, προς όφελος όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά όλης της βόρειας Ελλάδας".

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε: "Το 2023 η Ηγουμενίτσα θα έχει ένα λιμάνι που θα επιτρέπει την περαιτέρω εμπορική ανάπτυξη καθώς ανήκει στην κατηγορία Λιμένων Διεθνούς Ενδιαφέροντος. Μαζί με το λιμάνι της Πάτρας, άλλωστε, αποτελούν τις δύο βασικές θαλάσσιες πύλες της Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό, ήταν επιτακτική ανάγκη να ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες και να προχωρήσουμε με ταχύ ρυθμό στην ολοκλήρωση της αναβάθμισή του. Χρειάστηκε πολιτική βούληση, συνεκτικό σχέδιο και στενή επίβλεψη, όπως και σε όλα τα έργα υποδομών που υλοποιούμε, για να δώσουμε στην ευρύτερη περιοχή έναν ακόμα ισχυρό πόλο ανάπτυξης που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα οφέλη από το νέο λιμάνι δεν αφορούν μόνο την πόλη της Ηγουμενίτσας αλλά και Περιφέρειες όπως αυτή της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας που καταγράφουν υψηλή ανεργία".

Το έργο του Λιμένα Ηγουμενίτσας περιλαμβάνει λιμενικά έργα κατασκευής και προστασίας τριών νέων θέσεων παραβολής και πρυμνοδέτησης, τα απαραίτητα κτιριακά έργα (Πύλη, υποσταθμός και δεξαμενή ύδατος) καθώς και έργα του περιβάλλοντος χώρου συμπεριλαμβανομένων των έργων οδοποιίας και αποστράγγισης ομβρίων υδάτων.

Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του λιμενικού έργου και υπολείπονται οι εργασίες διαμόρφωσης του χερσαίου τμήματος του Λιμένα και το σύνολο των έργων Οδοποιίας της Ε.Ο. και των υπολοίπων εργασιών αντιστήριξης αυτής, των Η/Μ εργασιών και υπολοίπων εργασιών δικτύων ΟΚΩ.

Με την ολοκλήρωση του έργου επιτυγχάνεται η βελτίωση του επίπεδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους χρήστες, η αύξηση των εξυπηρετούμενων δρομολογίων σε ετήσια βάση από το Νέο Λιμένα, η ασφαλής διακίνηση των επιβατών και των εμπορευμάτων, η διευκόλυνση χωροθέτησης και έλεγχου των βασικών λειτουργιών του λιμένα και η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης και προσαρμογής του Νέου Λιμένα σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Μεταφορών.

Ο νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας αναπτύσσεται στα πρότυπα των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και με τη λειτουργική του ολοκλήρωση πρόκειται να ενισχύσει τη θέση του στο διεθνές και Ευρωπαϊκό περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ