ΕΟΠΕ: Ολοκληρώθηκε το HAPSc Forum 2022 με τίτλο “Challenges of a new Era”

 ΕΟΠΕ: Ολοκληρώθηκε το HAPSc Forum 2022 με τίτλο “Challenges of a new Era”

Ο ΕΟΠΕ αποτελεί μία σύγχρονη δεξαμενή σκέψης και έχει ως στόχο να συσπειρώσει επιστήμονες που προέρχονται από τους κλάδους των Πολιτικών Επιστημών, της Νομικής επιστήμης, της Οικονομικής επιστήμης, των Διεθνών Σχέσεων και των ευρύτερων Κοινωνικών επιστημών

Την Παρασκευή 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε άλλη μια πρωτοβουλία του ΕΟΠΕ. Το HAPSc Forum 2022, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά με συνολική διάρκεια 12 ωρών, ήταν πρωτοβουλία του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ), ενός από τους πλέον δραστήριους επιστημονικούς φορείς της χώρας με απρόσκοπτη διεθνή παρουσία και διαρκές επιστημονικό έργο. Ο ΕΟΠΕ αποτελεί μία σύγχρονη δεξαμενή σκέψης και έχει ως στόχο να συσπειρώσει επιστήμονες που προέρχονται από τους κλάδους των Πολιτικών Επιστημών, της Νομικής επιστήμης, της Οικονομικής επιστήμης, των Διεθνών Σχέσεων και των ευρύτερων Κοινωνικών επιστημών.
Κατά τη διάρκεια του Forum αναλύθηκαν τέσσερις θεματικοί πυλώνες οι οποίοι είχαν ως επίκεντρο μερικά από τα πιο κρίσιμα τρέχοντα ζητήματα, τα οποία ωστόσο αναμένεται ότι θα εξακολουθήσουν να απασχολούν την ανθρωπότητα και στο μέλλον.
Συγκεκριμένα συζητήθηκαν οι θεματικές: Κλιματική Αλλαγή, Μετανάστευση, Ασφάλεια και Δημόσια Υγεία.
Συνολικά, διεξήχθησαν 12 πάνελ συζήτησης, στα οποία συμμετείχαν 43 ομιλητές μεταξύ των οποίων ήταν κυβερνητικά στελέχη, ακαδημαϊκοί με κατάρτιση στους τομείς ενδιαφέροντος, επιχειρηματίες, πολιτικοί, εκπρόσωποι τοπικών αλλά και διεθνών οργανισμών.
Τον εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Forum, κα Ίρις Ευθυμίου – Egleton, η οποία τόνισε την ανάγκη να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΕ, κ. Συμεών Σιδηρόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές αναφέρθηκε στη σημασία του forum: «Η πρωτοβουλία αυτή, αποσκοπεί στη βαθύτερη κατανόηση των νέων ζητημάτων και προκλήσεων που μεταβάλλουν ριζικά το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Στις επόμενες ώρες μέσα από μια ενδιαφέρουσα σειρά συζητήσεων θα εξερευνήσουμε τις προκλήσεις της νέας εποχής».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υπουργός Οικονομικών κος Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Αντιμετωπίζουμε τις επάλληλες κρίσεις με ψυχραιμία, διορατικότητα, σύνεση και σωφροσύνη. Ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας και στεκόμαστε πάντα δίπλα στον Έλληνα πολίτη». Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.), κος Βασίλης Αποστολόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε την σημασία των επενδύσεων στην Υγεία, ώστε να αναβαθμιστεί η παροχή υπηρεσιών υγείας.
Το ζήτημα της μετάβασης στη βιώσιμη εποχή αποτέλεσε κομβικό θέμα συζήτησης του HAPSc Forum 2022. Οι ομιλητές μοιράστηκαν τις γνώσεις τους σε θέματα όπως η πράσινη/κυκλική οικονομία, ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μέλλον, ο βιώσιμος τουρισμός, η εκπαίδευση και η βιοασφάλεια.
Η Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη τόνισε την διεπιστημονική φύση των προκλήσεων που ανακύπτουν από την κλιματική αλλαγή, και την ανάγκη της διεπιστημονικότητας των λύσεων. Αναφορικά με το μέλλον του τουρισμού στη χώρα μας, η ομιλήτρια του πάνελ για τον βιώσιμο τουρισμό, η Ομότιμη Καθηγήτρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κα Τώνια Μοροπούλου, σημείωσε: «Ο Τουρισμός αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ελληνικής οικονομίας και έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας μας, ιδίως όσον αφορά απομακρυσμένες περιοχές οι οποίες δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί τουριστικά στο μέγιστο δυνατό βαθμό». Η κα Αφροδίτη Αναστασάκη υπογράμμισε την ανάγκη της προώθησης της καινοτομίας και της ανάπτυξης των αναγκαίων δεξιοτήτων στο πλαίσιο της σύγχρονης εκπαίδευσης, ενώ η κα Αναστασία Χασάπη ανέπτυξε της δυνατότητες των νέων τεχνολογιών στην βιοασφάλεια.
Σε συζήτηση για την Εξωτερική Πολιτική της Ενέργειας και την ανάγκη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συμμετείχαν ο Επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κος Μιχάλης Κατρίνης, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κος Γιάννης Σαρακιώτης, και ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κος Ιωάννης Μανιάτης. Όπως επισήμανε ο τελευταίος: «Η ενεργειακή κρίση μας έφερε σε ένα κομβικό σημείο. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις όλης της ανθρωπότητας, διαφορετικά δεν πρόκειται να κερδίσουμε το στοίχημα για ένα καθαρό πλανήτη μέχρι το 2050». Στην συζήτηση για την Πράσινη Οικονομία και την Εταιρική Βιωσιμότητα, διακεκριμένοι ομιλητές από την ακαδημία, την αγορά και την τοπική αυτοδιοίκηση υπογράμμισαν την σημασία της πράσινης επιχειρηματικότητας ως μοχλό καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Πολλοί ήταν οι ομιλητές οι οποίοι αναφέρθηκαν στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία καθώς και τις άμεσες επιπτώσεις του. Χαρακτηριστικά, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Εύα Καϊλή μέσα από την εισήγησή της, έθιξε την επιτακτική ανάγκη για χάραξη κοινής αμυντικής πολιτικής στην Ευρώπη, ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κος Κατρούγκαλος ο οποίος όπως επισήμανε: «Η Ευρώπη οφείλει να αποκτήσει τη δική της φωνή και παρουσία και να συντελέσει μέσα από μια σειρά διπλωματικών κινήσεων στην εύρεση άμεσης λύσης του πολέμου στην Ουκρανία». Στις συζητήσεις για την Ασφάλεια και τις γεωπολιτικές εξελίξεις συμμετείχαν ακόμα ο αν. καθηγητής Γιώργος Μαρής, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Λάβδας και η Διεθνολόγος κα Χριστίνα Γιάννου.
Την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την πλευρά της Τουρκίας σημείωσε ως τρέχουσα πρόκληση ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κος Αλέξανδρος Ραγκαβάς, ενώ η Επίτιμη Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος ε.α. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, εστίασε στην ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου των συνόρων και όσων τα διασχίζουν. Όσον αφορά την ενσωμάτωση, η κα Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε την σημασία της δημιουργία πλαισίου για την άμεση υιοθέτηση των αρχών που διέπουν τα Ευρωπαϊκά κράτη από τους ολοένα αυξανόμενους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη. Στην συζήτηση για την ενσωμάτωση συμμετείχε ο Υπεύθυνος Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κος Πέτρος Μάστακας, καθώς και εκ μέρους της Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ η Πρόεδρος, κα Βασιλική Ανδρεαδέλλη και ο Συντονιστής Πεδίου, κος Αντώνιος Ζεϊμπέκης.
Τα μαθήματα της πανδημίας και η ανοικοδόμηση ενός ανθεκτικού και αποτελεσματικού συστήματος υγείας συζητήθηκαν στην ενότητα για την Δημόσια Υγεία. Για τον χώρο του Φαρμάκου συζήτησαν ο καθ. Γιάννης Υφαντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κος Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας κος Μπάμπης Καραθάνος, ο κος Λάμπρος Παπάζογλου και ο καθηγητής Αθανάσιος Βοζίκης. Η ανάγκη επενδύσεων στην καινοτομία και η δίκαιη και βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική, εναρμονισμένη με μία ολοκληρωμένη και ποιοτική πολιτική Υγείας, αποτέλεσαν τον άξονα της συζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ