Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΕΔΑ ΘΕΣΣ - Πυροσβεστικής- Πολιτικής Προστασίας

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΕΔΑ ΘΕΣΣ - Πυροσβεστικής- Πολιτικής Προστασίας

Στόχος η απομείωση των κινδύνων και η ενίσχυση των δικλείδων ασφαλείας σε περίπτωση εμφάνισης διαφόρων δυσλειτουργιών στο σύστημα διανομής και ειδικά στην τροφοδοσία των απομακρυσμένων περιοχών με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG)

Διενεργήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα/άσκηση ετοιμότητας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε συνεργασία με τα κλιμάκια του πυροσβεστικού σώματος και την πολιτική προστασία στην περιοχή της Αδείας, την Θεσσαλία. Στόχο αποτέλεσε η απομείωση των κινδύνων και η ενίσχυση των δικλείδων ασφαλείας σε περίπτωση εμφάνισης διαφόρων δυσλειτουργιών στο σύστημα διανομής και ειδικά στην τροφοδοσία των απομακρυσμένων περιοχών με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).


Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας αφού ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την δραστηριότητα της Εταιρείας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δυνατότητα ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας από την υλοποίηση κοινών δράσεων με το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «η πρόληψη και η διάχυση στοχευμένης γνώσης για ειδικά και τεχνικά θέματα που άπτονται της επιχειρησιακής λειτουργίας και ετοιμότητας της Εταιρείας, συνιστούν την πιο ισχυρή θωράκιση έναντι κάθε περιστατικού. Η διεύρυνση της συνεργασίας μας με τα σώματα ασφαλείας και τους εμπλεκόμενους φορείς, μέσω της ενίσχυσης μιας αμφίδρομης επικοινωνίας, συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια και ευημερία των πολιτών στις περιοχές της ευθύνης μας».

Η Διευθύντρια Ανάπτυξης της Αγοράς φυσικού αερίου στη Θεσσαλία, κα Ευθυμία Καλογήρου αναφέρθηκε στις περιοχές που τροφοδοτούνται μέσω αγωγού, και ειδικά με συμπιεσμένο φυσικό αέριο, και στην ασφάλεια των εσωτερικών εγκαταστάσεων των καταναλωτών.
Ακολούθησε η παρουσίαση του Διευθυντή Κατασκευή Δικτύου Θεσσαλίας, κ. Δημητρίου Πώποτα, σχετικά με την κατασκευή του Δικτύου Διανομής σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας που θέτει η Εταιρεία.
Ο κύκλος των εισηγήσεων ολοκληρώθηκε από τον Διευθυντή Λειτουργίας & Συντήρησης Δικτύου Θεσσαλίας, κ. Χρήστο Δαμιανίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου διανομής και ειδικά στην ασφαλή τροφοδότηση των απομακρυσμένων περιοχών με συμπιεσμένο φυσικό αέριο.

Από τη πλευρά του ο Αρχιπύραρχος, Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, κ. Ευάγγελος Φαλάρας ανέφερε ότι για να αντιμετωπισθεί επιτυχώς μια κατάσταση, χρειάζονται τα μέσα και η γνώση, η οποία λαμβάνεται από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ που διαθέτει υψηλή και εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Μαζί με τη γνώση απαιτείται πρόληψη και αυτοματισμός, ιδιαίτερα σε συνθήκες όπου ο χρόνος απόκρισης είναι ελάχιστος. Σε αυτό το πλαίσιο, ευχαρίστησε θερμά την Εταιρεία για την οργάνωση ενός τόσο σημαντικού προγράμματος εκπαίδευσης.

Παρευρέθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Βασίλειος Καραλής και του Δήμου Λαρισαίων, κ. Μιχάλης Τσιάρας, και ο Διοικητής του Α.Τ. Τυρνάβου κ. Σεραφείμ Μπίρδας, οι οποίοι εξήραν την πρωτοβουλία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που ενισχύει τον συντονισμό και τη ροή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκομένων για την προώθηση της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των στελεχών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και των εκπρόσωπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες μετέβησαν στις εγκαταστάσεις Συμπίεσης Φυσικού Αερίου CNG (Italmetano-hellas) στη Λάρισα όπου ενημερώθηκαν αναφορικά με:

• Την τροφοδότηση των εγκαταστάσεων συμπίεσης από το δίκτυο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ
• τη διαδικασία συμπίεσης από τα 19 στα 200 bar & των ασφαλιστικών διατάξεων
• τα μέτρα ασφαλείας και τις ενέργειες αντιμετώπισης ατυχήματος σε περίπτωση διαρροών / ανάφλεξης κατά τη διαδικασία πλήρωσης και μεταφοράς του τρέιλερ συμπιεσμένου φυσικού αερίου.


Στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Άσκησης, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση πραγματικού συμβάντος, το οποίο αφορούσε, εκτροπή φορτηγού τρέιλερ μεταφοράς συμπιεσμένου φυσικού αερίου με πίεση 200bar, στη διαδρομή από Λάρισα προς Τύρναβο για τον ανεφοδιασμό της απομακρυσμένης περιοχής.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με τη μετάβαση στο σταθμό αποσυμπίεσης και τροφοδοσίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στον Τύρναβο, όπου παρουσιάσθηκε η λειτουργία του αποσυμπιεστή, του εξοπλισμού, καθώς και τα μέτρα ασφαλείας και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Παρουσίαση Λειτουργίας Αποσυμπιεστή CNG
Με σεβασμό στο Νομικό, Ρυθμιστικό πλαίσιο και τους τεχνικούς κανονισμούς κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων της, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ εγγυάται την ασφαλή διανομή στις περιοχές της Αδείας της. Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία καταρτίζει και υλοποιεί ετήσιο πρόγραμμα Ασκήσεων Ετοιμότητας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Οι Ασκήσεις αποσκοπούν αφενός στον έλεγχο και αφετέρου στη βελτίωση του μηχανισμού απόκρισης της Εταιρείας σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και της απαιτούμενης συνεργασίας με τις Αρχές και τους συναρμόδιους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ