ΕΛΠΕ: Παρέδωσε τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Βαρυμπόμπη για τη θωράκιση της καμένης έκτασης

ΕΛΠΕ: Παρέδωσε τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Βαρυμπόμπη για τη θωράκιση της καμένης έκτασης

Πραγματοποιήθηκαν βάσει μελέτης της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής και είναι 100% οικολογικά, καθώς τα υλικά των κατασκευών προέρχονται αποκλειστικά από τα καμένα δέντρα της περιοχής.

Τα κρίσιμα αντιδιαβρωτικά έργα για τη θωράκιση της καμένης έκτασης και την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος στη Βαρυμπόμπη Αττικής, τα οποία ανέλαβε και υλοποίησε ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, παρέδωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννης Παπαθανασίου στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πυρόπληκτη περιοχή.

«Ο μεγαλύτερος ενεργειακός Όμιλος της χώρας, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Πολιτείας και στις ανάγκες της κοινωνίας, ανέλαβε με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ την υλοποίηση των εξαιρετικά σημαντικών αντιδιαβρωτικών έργων, μέσω του θεσμού του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης. Συγκεκριμένα, ολοκλήρωσε με επιτυχία τα έργα στην Αττική σε περιοχή έκτασης 3.197,40 στρεμμάτων, εντός του εθνικού δρυμού της Βαρυμπόμπης και αναμένεται να παραδώσει το αμέσως προσεχές διάστημα τα αντίστοιχα έργα στο Σχίνο Κορινθίας στα Γεράνεια Όρη, σε έκταση 17.214 στρεμμάτων, μέρος της οποίας βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000», τονίζουν τα ΕΛΠΕ.

Τα έργα στη Βαρυμπόμπη εκτείνονται από τη βόρεια πλευρά των πρώην Βασιλικών Ανακτόρων, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της Βαρυμπόμπης, μέχρι την Κάτω Βαρυμπόμπη. Πραγματοποιήθηκαν βάσει μελέτης της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής και είναι 100% οικολογικά, καθώς τα υλικά των κατασκευών προέρχονται αποκλειστικά από τα καμένα δέντρα της περιοχής.

Τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Βαρυμπόμπη, περιλαμβάνουν:

• 233.486 τρέχοντα μέτρα κορμοδεμάτα, με την τοποθέτηση και στερέωση κορμών κατά μήκος των χωροσταθμικών καμπυλών, σύμφωνα με το ανάγλυφο του εδάφους στις πλαγιές των λεκανών απορροής των χειμάρρων.

• 20.913 τρέχοντα μέτρα κλαδοπλέγματα, με τη συγκέντρωση, τοποθέτηση, συμπίεση και στερέωση των κλαδιών στις πλαγιές των λεκανών απορροής χειμάρρων.

• 1.503 τετραγωνικά μέτρα κορμοφράγματα, με την κατασκευή και τοποθέτηση ξύλινων φραγμάτων από κορμούς, εντός των κοιτών των δευτερευόντων και τριτευόντων χειμάρρων, οι οποίοι συμβάλλουν σε μεγάλα ρέματα, για να συγκρατηθούν τα φερτά υλικά.

Για την ολοκλήρωσή τους απασχολήθηκαν ειδικά συνεργεία, αποτελούμενα από έμπειρους επαγγελματίες και επιστήμονες, ενώ καθημερινά για πάνω από 3 μήνες βρίσκονταν στο πεδίο 75 άνθρωποι κατά μέσο όρο, καταγράφοντας πάνω από 30.000 εργατοώρες.

Τα έργα στο Σχίνο Κορινθίας, τα οποία βρίσκονται στη τελική φάση ολοκλήρωσης, υλοποιούνται βάσει μελέτης που εκπόνησε η Διεύθυνση Δασών Κορίνθου. Πρόκειται, επίσης, για 100% οικολογικές παρεμβάσεις.

Τα αντιδιαβρωτικά έργα υλοποιήθηκαν με στόχο τη συγκράτηση των πολύτιμων δασικών εδαφών, την αποτροπή της διάβρωσης και τον περιορισμό της καθόδου φερτών υλικών, ώστε να ενισχυθεί και να υποβοηθηθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους και να προστατευθούν οι περιοχές, στο βαθμό που είναι εφικτό, από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Κατά την παράδοση των αντιδιαβρωτικών έργων στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας δήλωσε:

«Σήμερα είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τα αντιδιαβρωτικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί στη Βαρυμπόμπη. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού καταβάλλουμε μια τεράστια εθνική προσπάθεια, που φέρνει αποτελέσματα, για την άμεση ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Τα Ελληνικά Πετρέλαια, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τον καινοτόμο θεσμό του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», προσφέροντας 3 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων στη Βαρυμπόμπη και στον Σχίνο Κορινθίας. Η κυβέρνηση με σχέδιο και αποφασιστικότητα ανταποκρίνεται στην επείγουσα ανάγκη για την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και στην αναγέννηση και προστασία του φυσικού μας πλούτου. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα προκειμένου να διαφυλάξουμε τα δάση μας, που αποτελούν τη φυσική μας κληρονομιά και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, Γιάννης Παπαθανασίου, σημείωσε:

«Διαχρονικά, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια ανταποκρίνεται με ευαισθησία στις ανάγκες των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και πιστοί στη δέσμευσή μας να συμβάλλουμε στην αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, υλοποιήσαμε τα κρίσιμα αυτά αντιδιαβρωτικά έργα, ώστε να επιταχύνουμε τη φυσική αναγέννηση των καμένων δασικών εκτάσεων. Ο Όμιλος ΕΛΠΕ θα είναι πάντα παρών εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη, στηρίζοντας εμπράκτως την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Και αυτό δεν είναι υπόσχεση. Το θεωρούμε ηθική ευθύνη και καθήκον μας, ώστε να συμβάλλουμε στο βιώσιμο μέλλον της χώρας μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ