Πώς (και πότε) τα δανεικά θα γίνουν αγύριστα

Με γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια η μετατροπή της «επιστρεπτέας» προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα

Πώς (και πότε) τα δανεικά θα γίνουν αγύριστα

Είναι δεδομένο πλέον ότι από τα 4 δις. ευρώ που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» (και στις τέσσερις φάσεις) ένα σημαντικό τμήμα δεν θα επιστρέψει ποτέ στα κρατικά ταμεία.

Ένα μέρος από τα δανεικά (μπορεί να προσεγγίσει και το 1 δις. ευρώ αν και κανείς δεν ξέρει σε αυτή τη φάση καθώς εξαρτάται απόλυτα από το τι θα γίνει στο μέλλον). Για το «χάρισμα» των δανεικών, το υπουργείο Οικονομικών προσέθεσε χθες και ένα επιδημιολογικό-γεωγραφικό κριτήριο στα κριτήρια που υπήρχαν ήδη (σ.σ σημαντική μείωση τζίρου και του χρόνου αλλά και διατήρηση πολλών θέσεων εργασίας για σημαντικό χρονικό διάστημα). Εκεί που θα γίνεται lockdown θα υπάρχει «χάρισμα» του 40% της επιστρεπτέας προκαταβολής (σ.σ αυτό θα γίνει για πρώτη φορά από την επιστρεπτέα 4) ενώ εκεί που θα λαμβάνονται αυστηρά περιοριστικά μέτρα (πχ Αττική) θα γίνεται κούρεμα 30%.

Έτσι, ένας επαγγελματίας που απασχολεί δύο εργαζόμενους, θα δανειστεί κατ’ ελάχιστον 4000 ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής IV και από αυτά θα κληθεί να επιστρέψει τα 2000 ευρώ αν δραστηριοποιείται στην Κοζάνη (σ.σ σε 40 δόσεις των 50 ευρώ και κάτι ψηλά που θα δοθούν από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά) ενώ αν δραστηριοποιείται στην Αττική, θα επιστρέψει τα 2800 ευρώ.

Το ποσοστό του «κουρέματος» ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο φτάνοντας ακόμη και στο 70-90%. Και αυτό διότι η επιστρεπτέα προκαταβολή, προβλέπει ούτως ή άλλως δύο προϋποθέσεις «κουρέματος»:

  1. Εφόσον οι επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Αυγούστου 2020 περισσότερους από είκοσι (20) εργαζόμενους, διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 1η Αυγούστου 2021, τότε γίνεται κούρεμα 40%
  2. Εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς τότε γίνεται κούρεμα 30%.

Αυτές οι προϋποθέσεις ισχύουν για τις τρεις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές και το πιθανότερο είναι ότι θα ισχύσουν και για την 4η. Μένει λοιπόν να φανεί αν επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε περιοχή της κατηγορίας τρία και τέσσερα η οποία ταυτόχρονα θα διατηρήσει θέσεις εργασίας ή θα εξακολουθήσει να έχει σημαντικά μειωμένο τζίρο και το 2021, θα δικαιούται και τα δύο «κουρέματα» που αθροιστικά μπορεί να φτάσουν έως και το 90%.

Η «μη επιστρεπτέα προκαταβολή» που θα πάρει σάρκα και οστά τον Νοέμβριο –για τότε προγραμματίζονται οι εκταμιεύσεις της 4ης φάσης- έχει αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ του να «χαριστούν» τα δάνεια του συγκεκριμένου προγράμματος στους δικαιούχους. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα και από τις τέσσερις φάσεις θα φτάσουν στα 4 δις. ευρώ. Η κυβέρνηση, προχωρά λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά με πολύ συγκεκριμένα οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια ώστε να χαρίζεται δημόσιο χρήμα μόνο σε όσους έχουν αποδεδειγμένα πληγεί οικονομικά από την πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ