Πώς φτάσαμε στο λουκέτο της Pizza Hut

Οι επενδύεις, η αισοδοξία του 2019 που διαψεύστηκε και η πτώχευση στις ΗΠΑ

Πώς φτάσαμε στο λουκέτο της Pizza Hut

Το πρώτο πολύ ισχυρό και «ηχηρό» πλήγμα δέχτηκε από χθες η ελληνική αγορά της εστίασης μετά την απόφαση της αλυσίδας Pizza Hut να διακόψει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Σε μια ακραία συγκυρία για τον κλάδο, το λουκέτο στα 16 καταστήματα του δικτύου και η απώλεια περίπου 159 θέσεων εργασίας δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Πηγές της εταιρείας που διέρρευσαν χθες την πληροφορία συνέδεαν την απόφαση με τις δυσμενείς εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας, σε συνέχεια μάλιστα επενδύσεων άνω των 23 εκατ. ευρώ στο δίκτυο της γνωστής αλυσίδας πίτσας και μιας συνεχούς προσπάθειας από την ομάδα διοίκησης τα τελευταία χρόνια να διαχειριστεί τις προκλήσεις.

Το “Pizza Hut” πρόκειται για διεθνούς φήμης εμπορικό σήμα που αναπτύσσει η Food Plus, εταιρεία με 30χρονη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Η επιχείρηση απασχολεί περίπου 400 εργαζόμενους συνολικά ενώ στο χαρτοφυλάκιο της ανήκει και η KFC, η δραστηριότητα της οποίας διατηρείται και ενισχύεται (μέσα στο 2019 η εταιρεία επέκτεινε το δίκτυο της KFC με δύο καταστήματα).

H Food Plus από πέρυσι είχε συνεργασία με την Yum International S.a.RL στην οποία επετράπη μέσω σύμβασης Sub-franchise η λειτουργία των καταστημάτων Pizza Hut στην Ελλάδα, ως franchise.

Οι επιδόσεις

Στην Ελλάδα τα μεγέθη της Pizza Hut αποτυπώνονται εν μέρει στις οικονομικές καταστάσεις της Food Plus. Με βάση τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, το 2018 οι σωρευμένες ζημιές ανήλθαν σε 35.176.550,93 και τα ίδια κεφάλαια (καθαρή θέση) είναι αρνητικά, ήτοι 2.929.240,85 ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 16,2 εκατ. ευρώ ενισχυμένος κατά 7,6%, ενώ η εταιρεία είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 0,55 εκατ. ευρώ, έκδοση ομολογιακού 2 εκατ. ευρώ και συμφωνία παράτασης για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων προς τις πιστώτριες τράπεζες. Στις 31/12/2018 διατηρούσε συνολικές υποχρεώσεις προς προμηθευτές του εξωτερικού σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ ύψους 300.948,47 ευρώ, ως ακολούθως: 218.202,16 ευρώ (τι- μολόγηση σε USD) και 82.746,31 ευρώ (τιμολόγηση σε GBP). Η εταιρεία λειτουργεί συνολικά 24 καταστήματα, 16 με το σήμα Pizza Hut (όλα εντός Αττικής) και 8 με το σήμα KFC (7 εντός Αττικής και 1 στη Θεσσαλονίκη).

Στις ΗΠΑ

Στις αρχές του μήνα είχε προηγηθεί η προσφυγή της NPC International Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης εστιατορίων Pizza Hut στις ΗΠΑ, στο άρθρο 11 του πτωχευτικού νόμου. Τότε, κύκλοι της αγοράς υποστήριζαν ότι δεν προβλέπεται να υπάρξουν επιπτώσεις στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, οι εξελίξεις και λόγω της πανδημίας ήταν ραγδαίες και οι συνέπειες του COVID-19 ήρθαν να προστεθούν σε ήδη υπάρχοντα προβλήματα της αμερικανικής εταιρείας

Η NPC, ο μεγαλύτερος franchisee της γνωστής αλυσίδας πίτσας, που διαθέτει πάνω από 1.200 εστιατόρια Pizza Hut και 385 εστιατόρια της Wendy's Co., υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας του Τέξας. Αντιμετώπιζε όμως χρέος συνολικού ύψους 903 εκατ. δολ. και μπήκε σε διαπραγματεύσεις για συμφωνία αναδιάρθρωσης με δανειστές. Σημειώνεται ότι το κόστος για την Yum Brands, που ελέγχει το σήμα, πιθανόν να ξεπεράσει τα 54 εκατ. δολ. σε royalties.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ