Τι κρύβει η περιορισμένη συμμετοχή στην "επιστρεπτέα προκαταβολή"

Σήμερα ο δεύτερος γύρος πληρωμών - 46359 επιχειρήσεις οριστικοποίησαν τις αιτήσεις τους μέχρι τα μεσάνυχτα

Τι κρύβει η περιορισμένη συμμετοχή στην "επιστρεπτέα προκαταβολή"

Πολύ μικρότερος συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν μέχρι τα μεσάνυχτα ο αριθμός των επιχειρήσεων που είχαν ολοκληρώσει την αίτηση υπαγωγής στην λεγόμενη «επιστρεπτέα προκαταβολή». Από τις περίπου 90.000 επιχειρήσεις που περίμενε η κυβέρνηση ότι θα ανταποκριθούν, οι αιτήσεις έφτασαν μέχρι τα μεσάνυχτα στις 46359. Ο δεύτερος γύρος πληρωμών –προς το παρόν έχουν δοθεί μόλις 55 εκατ. ευρώ από το συνολικά ένα δις. ευρώ που έχει προγραμματιστεί- αναμένεται σήμερα με την καταβολή του ποσού σε περισσότερες από 35.000 επιχειρήσεις.

Ωστόσο, στο τραπέζι είναι ήδη το ενδεχόμενο της ολιγοήμερης παράτασης καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαντληθεί το ένα δις. ευρώ που έχει προγραμματιστεί.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων καθώς πρέπει να σχεδιαστεί η υπουργική απόφαση και για τον δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Εντός της ημέρας θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το αν ο περιορισμένος –σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις- ρυθμός υποβολής των αιτήσεων οφείλεται στο περιορισμένο χρονικό διάστημα που είχαν στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι (σ.σ η πλατφόρμα ουσιαστικά άνοιξε τη Δευτέρα) ή αν οφείλεται στα κριτήρια αυτά καθ’ αυτά που λειτούργησαν και ως μεγαλύτερος «κόφτης» από ότι έπρεπε.

Η ανησυχία πάντως έχει να κάνει με το κατά πόσο η περιορισμένη συμμετοχή μπορεί να αποτελεί ένδειξη απροθυμίας από την πλευρά των εργοδοτών για να αναλάβουν την υποχρέωση να μην απολύσουν μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ