Η Ολυμπία Οδός πρωτοπορεί και στις «καθαρές τεχνολογίες»

Ο πρώτος αυτοκινητόδρομος με ταχυφορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Ολυμπία Οδός πρωτοπορεί και στις «καθαρές τεχνολογίες»

Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους που αναζητούν εναλλακτικές απέναντι στα ορυκτά καύσιμα και τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για αποδοτικότερα και οικονομικότερα στη χρήση ηλεκτροκινούμενα οχήματα.

Αυτός ο ιδιότυπος μαραθώνιος που όσο εξελίσσεται τόσο μας απομακρύνει από τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και λειτουργούν τα οδικά δίκτυα, τόσο εντός των πόλεων όσο και εκείνα που συνδέουν μεγάλα αστικά κέντρα. Στην κατεύθυνση αυτή η Ολυμπία Οδός αναδεικνύεται σε πρωτοπόρο των εξελίξεων στη χώρα μας, καθώς είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που εγκατέστησε ταχυφορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, από τον Ιανουάριο του 2018, στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) του Ψαθοπύργου. Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα εγκατασταθούν ταχυφορτιστές και σε άλλους σταθμούς το αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι ΣΕΑ Ψαθοπύργου απέχουν 197 χλμ από την Αθήνα και 17 χλμ από την Πάτρα και έχουν και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας εγκατεστημένους ταχυφορτιστές 50 kW που υποστηρίζουν τα πρωτόκολλα CCS, CHAdeMO και AC43kW (CHAdeMO).

Μέσα στις προτεραιότητες της Ολυμπίας Οδού είναι η εγκατάσταση φορτιστών και στους υπόλοιπους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, με επόμενο τους ΣΕΑ Βέλου (103 χλμ από την Αθήνα ή 114 χλμ από την Πάτρα), όπου μέχρι το τέλος του 2019 θα εγκατασταθούν ταχυφορτιστές 50 kW και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας που θα υποστηρίζουν τα πρωτόκολλα CCS και CHAdeMO.

Εντός του 2020 προγραμματίζεται η εγκατάσταση φορτιστών και στους ΣΕΑ Ακράτας και Αιγίου.

Με τους ταχυφορτιστές 50kW και ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας και των δυνατοτήτων φόρτισης κάθε αυτοκινήτου μπορούμε να πετύχουμε αυτονομία από 170km/ώρα φόρτισης μέχρι 290km/ώρα φόρτισης ή αλλιώς 10%-80% φόρτιση από 40 έως 80 λεπτά.

Οι πρώτοι «πράσινοι» Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Ελλάδα

Η Ολυμπία Οδός, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου, κατασκεύασε τους πρώτους «πράσινους» Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στη χώρα. Οι δύο ΣΕΑ Ψαθόπυργου Αχαΐας (προς Πάτρα και προς Αθήνα), από τους συνολικά 11 που διαθέτει ο αυτοκινητόδρομος, κατασκευάστηκαν το 2017 σύμφωνα με τους πιο σύγχρονους κτιριακούς και ενεργειακούς κανονισμούς.

Όλα τα κτίρια των ΣΕΑ Ψαθόπυργου -ακόμη κι αυτά που εξαιρούνται από την υποχρέωση ταξινόμησης της ενέργειας, όπως είναι τα κτίρια των πρατηρίων καυσίμων - έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα (ΚΕΝΑΚ) ενεργειακής κλάσης Β +. Αυτό σημαίνει ότι τα κτίρια έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

H μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στην περίπτωση των πρατηρίων καυσίμων ανέρχεται στο 45,81% σε σχέση με ένα συμβατικό κτίριο και οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι 55 kg/year/m2 (κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος), ενώ στην περίπτωση των εστιατορίων η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ανέρχεται στο 27,74% και οι συνολικές εκπομπές είναι 102 kg/year/m2.

Στο πλαίσιο αυτό έγιναν και οι πρώτοι Σταθμοί στην Ελλάδα, που προσφέρουν φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και σύντομα φυσικό αέριο (CNG).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ