Πίστωση χρόνου για τα Λουτρά Πόζαρ - Τι συμβαίνει με τις ιαματικές πηγές

Πίστωση χρόνου για τα Λουτρά Πόζαρ - Τι συμβαίνει με τις ιαματικές πηγές

Το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας είναι ένα σήμα που δίδεται από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επιχειρήσεων

Πίστωση χρόνου, προκειμένου να διευθετήσει το ζήτημα που έχει αναδειχθεί μετά την απόφαση "σφράγισης" των Λουτρών Πόζαρ της Αριδαίας, επειδή λειτουργούν χωρίς να διαθέτουν το "Ειδικό Σήμα Λειτουργίας", πήρε ο δήμαρχος Αλμωπίας και νέος πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Χρήστος Μπάτσης.

Τα λουτρά Πόζαρ είναι μια από τις πιο μεγάλες και γνωστές λουτροπόλεις της Ελλάδας, με επισκέπτες που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ετησίως, σύμφωνα με όσα δήλωνε ο πρώην δήμαρχος και πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Δημήτρης Μπίνος. Το ζήτημα που αντιμετωπίζουν, το αντιμετώπισαν και άλλες ιαματικές πηγές. Ορισμένες έχουν σφραγιστεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση της Χίου, όπου τα Λουτρά σφραγίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά ανακλήθηκε η απόφαση, καθώς προχώρησαν τις διαδικασίες αδειοδότησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Βορείου Αιγαίου. Σε περιπτώσεις όπου δεν έγιναν οι διαδικασίες για την προσκόμιση των εγγράφων, όπως σε ορισμένα λουτρά της Λέσβου και της Ικαρίας, (τα λουτρά) έχουν σφραγιστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, στην κεντρική Μακεδονία καμία από τις εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών δεν έχει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.

Το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας είναι ένα σήμα που δίδεται από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΕΥΠΑΤΕ) και ορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις στα ιαματικά λουτρά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Τουρισμού 124 φάκελοι μελετών για αναγνωρίσεις φυσικών πόρων ως ιαματικών. Από αυτούς η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί στις 66 περιπτώσεις. Βάσει αυτής εκδόθηκαν 63 ΦΕΚ αναγνώρισης φυσικών πόρων ως ιαματικών και πλέον επισήμως είναι υπάρχουν πληροφορίες για τον χημισμό, τα κυβικά που αναγνωρίζονται, την θερμοκρασία, τις θεραπευτικές τους ενδείξεις και αντενδείξεις, την ιδιοκτησιακή τους κατάσταση, καθώς και για το σημείο ανάβλυσης.

Επίσης από τις πηγές που αναγνωρίστηκαν ως φυσικοί πόροι και στη συνέχεια κίνησαν τις διαδικασίες να πάρουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας που αφορά στις εγκαταστάσεις (μιας και το πρώτο αποτελεί προϋπόθεση για το δεύτερο), σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου, "12 εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών έχουν αδειοδοτηθεί από το Ελληνικό κράτος, όπως όλα τα τουριστικά καταλύματα, που πλέον πέρασαν από την μορφή του απλού υδροθεραπευτηρίου σε Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας (ΜΙΘ) και Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού - Θερμαλισμού (ΚΙΤ-Θ)". Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου μέχρι σήμερα έχουν αποκτήσει το ΕΣΛ πέντε εγκαταστάσεις στην Εύβοια, δυο στην Ηλεία, μια στην Καβάλα, μια στην Κορινθία, μια στη Λέσβο, μια στη Φθιώτιδα και μια στην Πελοπόννησο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ