Εθνικό σχέδιο για τους κλάδους της μόδας

ΣΕΠΕ: 1.300 νέες θέσεις εργασίας, τη διετία 2017-2018

Εθνικό σχέδιο για τους κλάδους της μόδας

Στην εγχώρια αγορά η κατανάλωση ενδυμάτων παραμένει καθηλωμένη και θα χρειαστεί χρόνος για την πραγματική ανάκαμψή της

Σε 1.300 υπολογίζονται οι νέες θέσεις εργασίας, που δημιουργήθηκαν στη διετία 2017-2018 στην ελληνική βιομηχανία ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, κεφαλαιοποιώντας και σε όρους απασχόλησης τη θετική πορεία ιδίως του κλάδου της ένδυσης, οι εξαγωγές του οποίου έχουν αυξηθεί αθροιστικά κατά 26% στο τριετές χρονικό διάστημα 2016-2018. Συνολικά, η αλυσίδα της ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας απασχολεί περισσότερους από 160.000 άμεσα εργαζόμενους και πραγματοποιεί εξαγωγές ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), Βασίλης Μασσέλος, κατά την ομιλία του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του φορέα, απόψε, στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, στην εγχώρια αγορά η κατανάλωση ενδυμάτων παραμένει καθηλωμένη και θα χρειαστεί χρόνος για την πραγματική ανάκαμψή της, σύμφωνα με τον κ.Μασσέλο, ο οποίος πρότεινε από το βήμα της γενικής συνέλευσης ένα εθνικό σχέδιο παρέμβασης για τους κλάδους της μόδας, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εγχώριας κρίσης. "Στην παρούσα οικονομική συγκυρία η αύξηση των εξαγωγών αποτελεί τη μοναδική στρατηγική, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων" υπογράμμισε.

Συνεχής άνοδος από το 2013, με εξαίρεση το 2015 των capital controls

Αναλυτικότερα, κάνοντας τον απολογισμό της πορείας του κλάδου, ο κ.Μασσέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι για την ελληνική βιομηχανία ένδυσης το 2018 ήταν μια πολύ καλή χρονιά κυρίως χάρη στις εξαιρετικές εξαγωγικές επιδόσεις. Οι ελληνικές εξαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν πέρυσι αύξηση -ρεκόρ, 12,2%, με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε 682 εκατ. ευρώ. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη πολύ καλή χρονιά, αφού και το 2017 σημειώθηκε αντίστοιχα άνοδος 11,2%. "Από το 2013 και μετά, με εξαίρεση το 2015 λόγω των capital controls, οι εξαγωγές ενδυμάτων καταγράφουν άνοδο. Αθροιστικά η αύξηση των εξαγωγών την τριετία 2016-2018 ανήλθε σε 26%" επισήμανε ο κ.Μασσέλος, σύμφωνα με τον οποίο αύξηση κατεγράφη και στους υπόλοιπους δείκτες της ένδυσης το 2018, αφού η παραγωγή σημείωσε άνοδο 2,3%, οι πωλήσεις χονδρικής 0,8% και οι αντίστοιχες λιανικής 0,7%.

Αύξηση, έστω ελαφρά (0,8%) κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές και στην κλωστοϋφαντουργία, όπου η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 4,2% κι οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά μειωμένες κατά 1,6%. "Εάν στις εξαγωγές συμπεριληφθούν και αυτές του βαμβακιού, η αλυσίδα ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας είναι ένας από τους τρεις σημαντικότερους εξωστρεφείς κλάδους της χώρας μας με συνολική αξία εξαγωγών 1,5 δισ. ευρώ. Η πραγματική όμως αξία των εξαγωγών είναι πολύ μεγαλύτερη αν συμπεριληφθούν και όσες γίνονται απευθείας από τις γειτονικές χώρες από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων" εξήγησε.

φωτό pixabay

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ