Κίνδυνος οικονομικού «μπλακ άουτ» για τη ΔΕΗ

Κίνδυνος οικονομικού «μπλακ άουτ» για τη ΔΕΗ

Σε αναζήτηση ποσού περί τα 300 με 400 εκατ. ευρώ το επόμενο δεκαήμερο προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες 

Συναγερμός για την ΔΕΗ λόγω της αναστολής της νομοθετικής ρύθμισης, λόγω εκλογών, για επιστροφή κονδυλιού ύψους 200-300 εκατ. ευρώ ως επιστροφή δαπανών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011 αλλά και των οικονομικων αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους.

Σχετικά με το ποσό αυτό είχε προβλεφθεί τροπολογία η οποία όμως δεν πέρασε από τη Βουλή αφού θα έπρεπε να είχε έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Πιέσεις ασκούνται για ανάκτηση του ποσού με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, είτε μέσω απόφασης της ΡΑΕ.

Τα μεγέθη του α’ τριμήνου, ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί από πλευράς ΔΕΗ ωστόσο το πρώτο τρίμηνο φέρεται να έχει κλείσει με καθαρές ζημιές ύψους 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό αποτέλεσμα 80 εκατ. ευρώ, μετά τα δραματικά αποτελέσματα του 2018 όπου η χρήση έκλεισε με ζημιές άνω των 900 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας συνθήκες που φέρουν την επιχείρηση στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Να σημειωθεί ότι το πρωί ο Γιώργος Μπίτζας πρόεδρος της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ μιλώντας στο ραδιόφωνο News 24/7 δήλωσε πως τα χρέη της ΔΕΗ φτάνουν τα 2,5 - 3 δις

Ο κ. Μπίτζας είπε ότι οι οφειλές ξέφυγαν τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -κατά τον ίδιο- δόθηκε η εντύπωση στους πολίτες ότι ακόμη και αν δεν πληρώνουν, δεν θα κοπεί το ρεύμα.

Χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και επέρριψε ευθύνες διαχρονικά στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, συνδυαστικά με την στρατηγική κατάργησης των μονοπωλίων.

"Αν χρεοκοπήσει η ΔΕΗ θα χρεοκοπήσει όλη η χώρα" σημείωσε χαρακτηριστικά και μίλησε για φιέστες που γίνονται και χορηγίες που δίνονται, οι οποίες -όπως είπε- είναι αδιανόητες για τη δεινή οικονομική θέση της επιχείρησης.

"Νοικιάσανε τσάρτερ για να πάνε στην Ιταλία και να εγκαινιάσουν έργο που έχει γίνει εδώ και τρία χρόνια" κατήγγειλε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ