Ανακάμπτει ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας

Ανακάμπτει ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας

 

Σταδιακά επιστρέφουν τα... χαμόγελα και η αισιοδοξία στον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς ύστερα από ένα παρατεταµένο διάστηµα δυσκολιών η παραγωγή δείχνει να ανακάµπτει.

Παρά τις όποιες προκλήσεις έζησαν οι ελληνικές εταιρείες, με τον κλάδο τους να αποτελεί έναν από τους πρώτους στον οποίο οι αλλαγές ορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις πιστώτριες τράπεζες οι ιχθυοκαλλιέργειες εμφανίζουν αυξημένη παραγωγή και αξία.

Τι λένε τα νούμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεταβολές στην ποσότητα και στην αξία των εκτρεφόμενων - καλλιεργούμενων ειδών, κατά βασική ομάδα είναι οι εξής:

  • Ψάρια, η ποσότητα παρουσίασε αύξηση 5,9% το έτος 2017 σε σχέση με το 2016 και η αξία αύξηση 3,4% και το 2016 σε σχέση με το 2015 η ποσότητα παρουσίασε αύξηση 12,3%, και η αξία 10,4%. Συγκεκριμένα, το 2017 εκτράφηκαν 106.166,1 τόνοι ψαριών συνολικής αξίας 536.472,6 χιλ. ευρώ, έναντι 100.295,1 τόνων ψαριών συνολικής αξίας 518.956,8 χιλ. ευρώ το 2016, και 89.334,9 τόνων συνολικής αξίας 469.968,0 χιλ. ευρώ το 2015
  • Οστρακοειδή & καρκινοειδή, η ποσότητα παρουσίασε μείωση 16,5% το 2017 σε σχέση με το 2016 και η αξία μείωση 10,2% και το 2016 σε σχέση με το 2015 η ποσότητα παρουσίασε αύξηση 24,8%, και η αξία 23,1%. Συγκεκριμένα, το 2017 καλλιεργήθηκαν 19.462,3 τόνοι οστρακοειδών & καρκινοειδών συνολικής αξίας 7.612,6 χιλ. ευρώ, έναντι 23.321,0 τόνων οστρακοειδών & καρκινοειδών συνολικής αξίας 8.480,4 χιλ. ευρώ το 2016 και 18.680,2 τόνων συνολικής αξίας 6.889,1 χιλ. ευρώ το 2015.

Συγχρόνως το λαβράκι παρουσίασε αύξηση κατά 11,3% το 2017 σε σχέση με το 2016, η τσιπούρα σημείωσε μείωση κατά 14,8% το 2017, έναντι του 2016 αλλά και η πέστροφα μειώθηκε κατά 14,6% το 2017 έναντι του 2016.