Οι δύο αλυσίδες supermarket που έσπευσαν να ανακοινώσουν αυξήσεις μισθών – Τι δίνουν

Λίγες ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού Lidl και Γαλαξίας έσπευσαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στους εργαζομένους

Οι δύο αλυσίδες supermarket που έσπευσαν να ανακοινώσουν αυξήσεις μισθών – Τι δίνουν

Κλίμα… αυξήσεων φαίνεται πως αρχίζει να δημιουργείται στην αγορά καθώς πριν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα η αύξηση του κατώτατου μισθού, μεγάλοι εργοδότες σπεύδουν να εμφανιστούν ως «πρωτοπόροι» σε μια διαδικασία αναπροσαρμογής των μισθών η οποία θα είναι για πρώτη φορά… προς τα πάνω τουλάχιστον μετά το 2011. Τον χορό των επίσημων ανακοινώσεων άνοιξαν χθες με ανακοινώσεις τους η Lidl Hellas αλλά και η ΠΕΝΤΕ ΑΕ που διαχειρίζεται την αλυσίδα Γαλαξίας.

Η Lidl ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές μισθών οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα το μισθολογικό κόστος να αυξηθεί κατά 5,3%. «Η η νέα μισθολογική πολιτική έχει ως στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των βασικών αρχών όπως είναι η αξιοκρατία, η εμπιστοσύνη και η δικαιοσύνη αλλά και η ισότητα ευκαιριών για όλους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η αύξηση θα αφορά στο σύνολο των εργαζομένων και όχι μόνο σε αυτούς που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό. Η εταιρεία θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των μισθών από την 1η Μαρτίου, με την έναρξη του οικονομικού της έτους, εκτός και αν χρειαστούν κάποιες πρόωρες αυξήσεις λόγω της εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού, ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, έναν μήνα νωρίτερα δηλαδή από την 1η Φεβρουαρίου.

Εκτός από την αύξηση μισθών, η Lidl ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε προσλήψεις οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των εργαζομένων να αυξηθεί από τα 5500 άτομα που είναι σήμερα, στα 6000 άτομα.

Η αλυσίδα Γαλαξίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αυξήσεις 20% στους μισθούς όσων προσλήφθηκαν μετά το 2012. Με βάση τις εκτιμήσεις, αυτή η μεταβολή αφορά περίπου στο 10% των εργαζομένων με την αλυσίδα να «μετρά» περισσότερους από 4500 εργαζόμενους.

Οι αυξήσεις μισθών έρχονται σε έναν κλάδο ο οποίος έχει δοκιμαστεί και από την μερική απασχόληση και από τις λοιπές μορφές ευέλικτης εργασίας. Η μερική απασχόληση έχει σχεδόν διπλασιαστεί με το ποσοστό να αυξάνεται από το 5% που ήταν το 2010 πάνω από το 11%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ