H Shell, η ΔΕΠΑ και οι ψίθυροι για το τίμημα πώλησης των μετοχών της ΕΠΑ

H Shell, η ΔΕΠΑ και οι ψίθυροι για το τίμημα πώλησης των μετοχών της ΕΠΑ

Μπορεί να εγκρίθηκε πριν λίγες εβδομάδες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά του ποσοστού που κατείχε η θυγατρική της Shell Gas B.V., στην ΕΠΑ και την ΕΔΑ, από την ΔΕΠΑ, ωστόσο στην αγορά κυκλοφορούν πάρα πολλά σενάρια τόσο για το ύψος του τιμήματος, όσο και για το ρόλο ορισμένων παραγόντων που έχουν πολύ στενές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το τίμημα εξαγοράς της ΕΠΑ Αττικής ήταν 39 εκατ. ευρώ και το τίμημα εξαγοράς για την ΕΔΑ Αττικής 111 εκατ. ευρώ. Σύνολο 150 εκατομμύρια ευρώ. Τίμημα το οποίο χαρακτηρίστηκε αστρονομικό από την αγορά, καθώς πριν από σχετικά μικρό χρονικό διάστημα -και παρότι η Shell Gas είχε αποφασίσει να αποεπενδύσει από ΕΠΑ και ΕΔΑ – η διοίκηση της απέρριψε δύο προσφορές, λες και περίμενε κάτι συγκεκριμένο.

Οι δύο προσφορές που είχαν γνωστοποιηθεί στην εταιρία, ήταν κατά πολύ χαμηλότερες του αστρονομικού τιμήματος που κατέβαλε η ΔΕΠΑ, καθώς οι δύο διεκδικητές γνωρίζουν πολύ καλά την συγκεκριμένη αγορά και έκριναν ότι η αξία ήταν υποπολλαπλάσια. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν έχει απαντηθεί από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, στον Γ. Αρβανιτίδη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, είναι γιατί η ΔΕΠΑ πίεζε τη Shell να τρέξει τις διαδικασίες της αγοραπωλησίας, την στιγμή που υπήρχε ρήτρα στο σύμφωνο Μετόχων της ΕΠΑ Αττικής, που προέβλεπε ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, τότε η ΔΕΠΑ είχε δικαίωμα να εξαγοράσει τις μετοχές έναντι συμβολικού τιμήματος.

Ο Αρβανιτίδης ρώτησε επίσης αν αληθεύει ότι η εταιρεία σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Boston Consulting, είχε αποτιμήσει την αξία των μετοχών της Shell στην ΕΠΑ Αττικής στα 130 εκατ. ευρώ και είχε εισηγηθεί το τίμημα εξαγοράς να μην ξεπεράσει το συγκεκριμένο ποσό και αν ισχύουν οι πληροφορίες για το ύψος της αμοιβής των εξωτερικών συμβούλων και αν αληθεύει ότι το "success fee» ανήλθε σύμφωνα στα 4 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στον οίκο Rothschild, που όπως έχουμε διαπιστώσει το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον συγκεκριμένο οίκο έχουν συσφιχτεί ιδιαίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ