Που κρίθηκε το τίμημα για το Ελευθέριος Βενιζέλος

Που κρίθηκε το τίμημα για το Ελευθέριος Βενιζέλος

 

 

 

 

 

Στη «χαρτογράφηση» της διαδικασίας που οδήγησε στην αύξηση του τιμήματος για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, από 600 εκατ. ευρώ στα 1,382 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Η διαφορά ανάμεσα στην αρχική συμφωνία, που είχε υπογράψει η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τον Σεπτέμβριο του 2017 και στην τελική συμφωνία που προέκυψε σε συνέχεια παρέμβασης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp.), βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Κύκλοι της σημερινής διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ έδωσαν τη δική τους εκδοχή. Τον υπερδιπλασιασμό του τιμήματος το αποδίδουν στη βελτίωση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας και την εκτόξευση του τουριστικού ρεύματος κατά τη διάρκεια των δύο περίπου ετών που διήρκεσαν οι διαδικασίες για την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ.

Πάντως η νέα συμφωνία, που ανεβάζει το τίμημα της 20ετούς παραχώρησης στο 1,382 δισ. ευρώ βρίσκεται στο γραφείο του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση και να σταλεί εκ νέου στην DG Comp.

Μάλιστα, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κωλυσιεργία από πλευράς της διοίκησης και των ιδιωτών μετόχων της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», υπάρχει όρος με βάση τον οποίο από 1/1/2019 το τίμημα θα αυξάνεται κατά 10,3% (σε ετησιοποιημένη βάση, δηλαδή περίπου 400.000 ευρώ ημερησίως) για κάθε ημέρα καθυστέρησης με υπαιτιότητα της ΔΑΑ.

Στόχος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι να έχει τελειώσει η διαδικασία (ακόμα και η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης) μέσα στο έτος

Υπενθυμίζεται πως το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 30% της ΔΑΑ, το δημόσιο το 25%, επενδυτικά κεφάλαια της καναδικής PSP το 40% (ασκούν και τη διοίκηση) και μέλη της οικογένειας Κοπελούζου το υπόλοιπο 5%. Η πρώτη συμφωνία για την 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης μέχρι το 2046 είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2017 εν μέσω πανηγυρισμών από την τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Ηρθε, όμως, η παρέμβαση της DG Comp και έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε η καταβολή υψηλότερου τιμήματος κατά σχεδόν 750 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ